У Раді знаходиться законопроєкт щодо продовження виплат ВПО: що він передбачає та які має перспективи

У Раді знаходиться законопроєкт щодо продовження виплат ВПО: що він передбачає та які має перспективи

Нардеп Максим Ткаченко - один з авторів законопроєкту №10382, який стосується продовження виплат допомоги на проживання ВПО, - сподівається, що до кінця березня парламент зможе ухвалити документ у цілому.

Про це він заявив в інтерв’ю “Укрінформу”.

Парламентар нагадав, що законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо виплати допомоги на проживання з урахуванням оцінки задоволення потреб та ступеню інтеграції внутрішньо переміщеної особи за місцем її фактичного проживання" у Верховній Раді зареєстрували члени Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Верховної Ради із захисту прав внутрішніх переселенців.

Ткаченко, який також входить до складу ТСК, зауважив, що на думку авторів документу, допомога ВПО на проживання не може бути припинена до завершення воєнного стану та інтеграції переселенців до нових громад, “якщо у ВПО немає житла, майна та нормальних доходів на підконтрольній території України”.

“Ми запропонували, щоб виплати здійснювали до закінчення воєнного стану або до досягнення належного рівня інтеграції ВПО в нових громадах. Також у документі ми визначили чіткі умови, за яких може бути відмовлено у виплаті щомісячної допомоги або припинено її. Серед таких умов – повернення ВПО додому, на тимчасово окуповану територію або в зону бойових дій, виїзд за кордон без поважних причин, наявність житла більш ніж 25 кв. м на сім’ю або від 13,65 кв м на особу”, - розповів нардеп.

За його словами, автори законопроєкту також передбачили, що не будуть отримувати щомісячні виплати ті особи, які вже отримали допомогу від держави, а саме - взяли участь у програмі «єОселя», отримали компенсацію за знищене або пошкоджене житло у рамках програми «єВідновлення». Також компенсацію не отримуватимуть особи, які мають досить високу та стабільну заробітну плату (якщо середньомісячний дохід становить більш ніж 14200 гривень на особу).

“Передбачено, що якщо громадянин придбав авто чи інше рухоме, нерухоме майно вартістю, що вища від встановленої межі, або утримує більше від певної суми на депозитному рахунку, то він також не може претендувати на отримання грошової компенсації від держави”, - сказав Ткаченко.

Він висловив сподівання, що український парламент у лютому проголосує за ініціативу “хоча б у першому читанні”.

“Звісно, потім у проєкт закону будуть вносити поправки та пропозиції до другого читання. Якщо нам усе вдасться і ми знайдемо у Раді однодумців у цьому питанні, то тоді, сподіваюсь, до кінця березня ухвалимо цей документ у цілому”, - додав Ткаченко.

Водночас він зауважив, що у постанові Кабміну, якою уряд продовжив виплати усім категоріям ВПО до 1 березня, чітко наголошується, що працездатні особи мають працювати.

“І ми повністю погоджуємось з цією тезою. Проте держава повинна стимулювати ВПО офіційно працевлаштовуватись, допомагати у пошуках роботи та в інших питаннях”, - заявив нардеп.

Зазначимо, що 9 лютого 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, провів засідання, на якому рекомендував Верховній Раді за наслідками розгляду у першому читанні прийняти законопроєкт №10382 за основу. Із зауваженнями міністерств до документу та висновками Комітету можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, спецкомісія вказала недоліки у роботі уряду з ВПО та попросила рішень щодо продовження виплат.