Генконсулка Польщі вибачилася перед українцями за дії поляків на кордон і порівняла їх з росіянами

Генконсулка Польщі вибачилася перед українцями за дії поляків на кордон і порівняла їх з росіянами

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич вибачилася перед українцями за дії поляків на польсько-українському кордоні. 

Про це вона написала на Facebook.

"Не можу більше мовчати. З любові до своєї країни. Не можу удавати, що не бачу цих ганебних дій Польщі на польсько-українському кордоні. Вибачте, мої любі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою мого народу", - написала вона.

Дзвонкевич нагадала про дії росіян під час Варшавського повстання 1944 року, тоді вони не дозволяли посадку літаків союзників на підконтрольній їм території.

"Коли, будучи підлітком, я дізнався, що під час Варшавського повстання росіяни, які стояли на правому боці Вісли у 1944 році, не погоджувалися приймати літаки союзників (для заправки), які несуть допомогу воюючій Варшаві. Зрештою, допомога, яка була призначена повстанцям, була скинута з цих літаків на поля Варшави і потрапила до рук німців. В той час, будучи підлітком, я була переконана, що тільки росіяни можуть спостерігати за кров'ю інших націй.... що ми поляки ніколи б такого не робили. А чим сьогодні займаються "польські" фермери та перевізники? Аж не віриться, що це польські... Справжній поляк ніколи б не вдарив сусідам-борцям за свободу у спину. Це не про постуляції, а про форму протесту. Це ганьба і сором", - написала вона.

Нагадаємо, 20 лютого поляки перекрили залізницю біля пункту пропуску "Медика-Шегіні" і розсипали українське збіжжя з вантажного вагона.

Укрзалізниця заявила, що обурена діями польських протестувальників, і підкреслила, що зерно, яке вони висипали, їхало у Німеччину територією Польщі транзитом.

Держприкордонслужба повідомляла, що поляки того дня "розпочали більш жорстке обмеження руху транспортних засобів на кордоні з Україною".

Крім того, 20 лютого протест охопив не тільки прикордонні пункти, а й майже всю Польщу, а до фермерів приєдналися мисливці.