Як проходили на окупованій Луганщині “вибори путіна” та як реагували західні партнери

Як проходили на окупованій Луганщині “вибори путіна” та як реагували західні партнери

У росії та на окупованих нею територіях України відбулися “вибори” президента рф. Згідно з російськими даними, переміг діючий диктатор володимир путін. “Голосування” тривало протягом трьох днів – з 15 по 17 березня. У низці регіонів, у тому числі й на окупованій Луганщині, організували дострокове голосування – воно тривало тиждень.

Окупанти влаштовували поквартирні обходи, людям обіцяли навіть гроші. У Рубіжному для збору підписів їздило маршрутне таксі, у Сєвєродонецьку люди голосували на вулицях. У деяких інших містах мешканців заманювали млинцями, бо “вибори” співпали зі святом Масляної.

Також не обійшлося й без залякування та примусу. Наприклад, бюджетникам довели плани явки на виборчі дільниці та наказали йти на голосування всією сім’єю, там фотографуватися й викладати світлини у соцмережі.

“Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував, як відбувався процес псевдовиборів.

Окупанти за результатами голосування заявили, що у Луганській області за путіна проголосували 1,441 мільйона людей (94,12% голосів). Це при тому, що до повномасштабного російського вторгнення самі ж загарбники називали кількість жителів самопроголошеної “лнр” у 1,447 мільйона.

Про те, що окупанти покажуть високу явку, раніше казав керівник Луганської ОВА Артем Лисогор: “Зрозуміло, що частина людей підуть на ці вибори. Але від них нічого не залежить. Тому що цифри ми вже бачили, як вони малювали… Тому, я думаю, незалежно від того, яка буде явка, ми побачимо дуже високий відсоток підтримки путіна. Ми ж розуміємо, як такі механізми працюють”. 

Голова Центрвиборчкому рф Елла Памфілова заявила, що явка на “виборах” президента рф становила 77,44%. Це, за її словами, рекордні показники. При цьому у Луганській ОВА повідомили, що “найкращий” результат зафіксували у чечні – 96,46 %. У самопроголошеній “лнр” явка була нижче майже на 9,5 %. 

Звісно, що окупанти не зафіксували жодних порушень та розповідали про високу активність виборців навіть на прибудинкових територіях. Голова виборчкому “лнр” Олена Кравченко сказала: "Усі дільниці були оформлені відповідно до законодавства, жодних порушень за всі три дні у нас не зафіксовано".

При цьому голова самопроголошеної “лнр” леонід пасічник в ефірі одного з російських телеканалів сказав, що вибори пройшли “відносно безпечно й відносно спокійно”.

Як насправді голосували люди

“Голосування” за президента рф на окупованій Луганщині завершилося 17 березня о 16 годині за московським часом. Як повідомив керівник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко, людей заманювали різними способами.

“Відомо про млинці, свята Масляної, хори народної самодіяльності, які виступали на дільницях. Активно використовувався адміністративний тиск, тобто студенти, ПТУ, бюджетники – всі мали з родинами прибути на ці вибори, фіксувати свою участь та присутність на виборчих дільницях. Тут фантазія однакова в масштабах всієї російської федерації”, – розповів він.

Також, за його словами, значна частина тих, хто “голосував”на виборах президента рф у Сєвєродонецьку та Сєвєродонецькому районі, – представники російської федерації та окупаційної армії.

путін у ході прес-конференції, яку він дав за результатами “виборів”, заявив, що у зоні “сво” проголосували 99,27% військовослужбовців.

Раніше у Луганській ОВА повідомляли, що напередодні голосування керівники “державних установ” псевдореспубліки отримали плани явки співробітників на “вибори” президента рф. Окрім цього, з’явитися на виборчих дільницях мали й усі члени родин бюджетників. “Ті, хто має право голосу – віддати його, всі інші – сфотографуватися і долучитися до флешмобу, опублікувавши світлини у соцмережах”, – розповіли в обласній адміністрації. 

У Сєвєродонецьку в достроковому голосуванні під час виборів президента рф брали участь і пермські будівельники. Вони голосували прямо посеред вулиці

Також в окупованому Сєвєродонецьку під час дострокового голосування на “виборах” президента рф люди заповнювали бюлетені поруч з автоматниками

У Рубіжному також було дострокове голосування. Для цього члени “виборчих комісій” приходили до мешканців додому, а також організовували виборчі дільниці на прибудинкових територіях. Людей у рупор закликали голосувати у маршрутці, в якій знаходилася дільниця.

У Старобільську через “загрозу ракетного обстрілу" окупаційна влада Луганської області евакуювала 11 дільничних виборчих комісій 15 березня.

Крім того, окупанти заявляли про обстріли Алчевська та Ровеньок. 

Після цього пасічник казав, що українці здійснили “багато спроб зірвати вибори на Луганщині”, але їм це не вдалося. 

У Станиці Луганській чомусь біля виборчої дільниці спалили опудала президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена.

Своєю чергою українські активісти руху "Жовта Стрічка" спалювали агітаційну макулатуру на Луганщині, а також поширювали українські лозунги на російських купюрах.

Вони закликали людей, які живуть в окупації, у жодному разі не підходити до “виборчих дільниць” з 15 по 17 березня та залишатися вдома через можливі провокації.

“Експерти” та “спостерігачі”

На окупованій Луганщині “міжнародними експертами та спостерігачами” виступили виходці країн Африки та пропагандисти, які вже брали участь в інших окупаційних виборах.

Номен Моріс Манусеп з Намібії напередодні “виборів” сказав на камеру пропагандистських змі, що процес відбуватиметься “відкрито й прозоро”.

Джорджо Дескі з Італії їздив до Старобільського району. Він відзначив, що “вибори” відбуваються “відповідно до всіх норм”.

Зазначимо, він вже брав участь у якості спостерігача під час вересневих псевдовиборів

Ця людина періодично з’являється на італійських ресурсах, з публікацій яких можна дізнатися, що він свого часу мав зв’язки з організацією “Liberazione Triestina” та російським посольством.

Реакція міжнародної спільноти

Верховна Рада України 15 березня ухвалила звернення до урядів іноземних держав у звʼязку з “президентськими виборами рф” на тимчасово окупованій українській території. 

Після цього понад 50 країн ООН засудили російські вибори на ТОТ. “Ми найрішучішим чином засуджуємо нелегітимні спроби рф організувати вибори президента росії на ТОТ у межах міжнародно визнаної території України. Проведення виборів на території іншої держави-члена ООН без її згоди є відвертим нехтуванням принципами суверенітету та територіальної цілісності. Такі вибори не мають жодної юридичної сили згідно з міжнародним правом”, — йдеться у повідомленні.

Заяву підтримали Албанія, Андорра, Аргентина, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Чилі, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Латвія, Ліберія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Маршаллові Острови, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Парагвай, Польща, Португалія, Південна Корея, Молдова, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, США, Уругвай та Європейський Союз.

Також Центральна виборча комісія України схвалила заяву, в якій закликала іноземні держави та їхні органи адміністрування виборів, міжнародні організації, місії зі спостереження за виборами засудити рішення та дії органів влади рф та її окупаційних адміністрацій щодо організації підготовки та проведення цих так званих виборів та не брати участі в спостереженні. 

Напередодні Європарламент заявив, що не направлятиме спостерігачів на вибори у рф. 

Засудили “вибори” рф на тимчасово окупованих українських територіях міжнародні організації: Міжнародна фундація виборчих систем в Україні, Міжнародний інститут демократії та допомоги у виборах, Рада Європи, ОБСЄ тощо.

Своєю чергою євродепутати Девід Макалістер та Томаш Тобе заявили, що Європейський парламент не спостерігатиме за цим виборчим процесом і, отже, не коментуватиме ані процес, ані результати.

“Жоден окремий член Європейського парламенту не був уповноважений спостерігати або коментувати цей виборчий процес від його імені ані на території російської федерації, ані на незаконно анексованій території Криму чи територіях України, незаконно окупованих росією. Тому, якщо будь-який член Європейського парламенту вирішить прокоментувати ці вибори, він зробить це за власною ініціативою і за жодних обставин не повинен зобов’язувати Європейський парламент будь-якими заявами чи діями”, – йдеться у заяві.

Президент ПАРЄ Теодорос Руссопулос також зробив заяву щодо нелегітимності таких “виборів” і закликав не визнавати їхні результати.

“Ці вибори не мають жодної легітимності. На них не було справжніх альтернативних кандидатів, не було вільних ЗМІ, не було спостерігачів, які заслуговують на довіру. Громадянське суспільство було змушене мовчати. І, найголовніше, ці вибори також були проведені на незаконно окупованій та анексованій території України. За таких обставин не може бути жодних вільних і чесних виборів. Путіну явно бракує будь-яких залишків демократичної легітимності”, – зазначив він.

За словами Руссопулоса, Парламентська асамблея Ради Європи одностайно закликає міжнародну спільноту більше не визнавати легітимність путіна як президента та припинити з ним всі контакти, окрім як у прагненні до миру та в гуманітарних цілях, наприклад, для організації обміну полоненими або для повернення додому зниклих дітей України.

А ось привітав путіна президент Венесуели Ніколас Мадуро, який заявив, що президенту рф вдалося таким чином “перемогти у протистоянні з колективним Заходом”.