The Atlantic: рф купує у США супутникові фото для ракетних ударів по території України

The Atlantic: рф купує у США супутникові фото для ракетних ударів по території України

рф завдає дальні удари крилатими ракетами, ймовірно, за допомогою супутникових знімків, які надаються американськими компаніями.

Про це пише американський журнал The Atlantic із посиланням на українське військове джерело.

Зазначається, що послідовність цілком зрозуміла: супутник робить знімки місця, а через кілька днів або тижнів туди прилітає ракета. Іноді після цього інший супутник робить додаткові зображення, можливо, для перевірки ступеня шкоди.

"Кількість збігів, коли за фото слідують удари, занадто велика, щоб бути випадковою", - заявляє джерело.

Видання пише, що підозрілі випадки накопичуються, а багато компаній, що займаються супутниковими знімками, дійсно пропонують список архівних зображень із зазначенням дат та координат. Тому можна переглянути десятки тисяч зображень, зроблених в Україні, і помітити підозрілі закономірності.

Журнал підкреслює, що таких випадків сотні. При цьому в Україні стверджують, що стежать за прольотами супутників росії, і донедавна припускали, що супутники союзників не будуть доступні для вигоди рф.

"Приблизно шість місяців тому ми й уявити собі не могли, що приватні компанії продаватимуть супутникові знімки в чутливих районах. Але стало важко повірити, що ці збіги випадкові", - заявив український військовий чиновник.

У Міноборони України підозрюють, щорф  купує супутникові знімки в США через сторонні компанії, і що ці зображення "можуть бути використані у збройній агресії проти України".

"Замовити зображення у цих компаній простіше, ніж ви думаєте,- пише журнал.

Зазначається, що компанії пропонують напрочуд швидкі терміни виконання робіт при витратах у кілька тисяч доларів.

Видання підкреслює, що дві з найбільших комерційних компаній із супутникових зображень у Сполучених Штатах — це Maxar і Planet. Обидві компанії створили зображення українських об’єктів, які пізніше були вражені російськими ракетами. Й обидві підкреслили, що вони ретельно перевіряють своїх клієнтів і дотримуються американського законодавства, яке забороняє операції з рф з початку війни.

Співрозмовник заявив, що для того, щоб зображення не потрапляли в руки росіян, супутниковим компаніям доведеться контролювати не лише те, від яких клієнтів вони приймають завдання, але й слідкувати за перепродажем цих зображень.

Нагадаємо, що у США розпочалися перевірки компанії Ілона Маска через використання росією  Starlink.