США зняли заборону на передачу зброї бригаді "Азов", - WP

США зняли заборону на передачу зброї бригаді "Азов", - WP

Адміністрація президента США Джо Байдена дозволить бригаді "Азов" використовувати американську зброю.

Про це заявив у понеділок Державний департамент, скасувавши заборону, накладену багато років тому на тлі занепокоєння у Вашингтоні щодо походження "Азову", повідомляє WP.

Видання нагадує, що бригада "Азов", відома своєю наполегливою, але зрештою невдалою обороною металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, вважається особливо ефективною бойовою силою.

"Але приблизно десять років тому їй було заборонено використовувати американську зброю, оскільки офіційні особи США встановили, що деякі з її засновників дотримуються расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів, а правозахисники ООН звинуватили групу в порушеннях гуманітарних норм", - нагадує WP.

У 2015 році бригада, колишнє добровольче з'єднання, увійшла до складу Національної гвардії України, а тепер матиме доступ до такої ж військової допомоги США, як і будь-який інший український підрозділ, наголошує видання.

Зміна політики стала очевидна, коли Київ розпочав літній сезон бойових дій і стикається з російською армією, яка посилила свій тиск на об’єкти на сході України та енергетичну інфраструктуру країни.

"Після ретельної перевірки українська 12-та бригада спеціального призначення "Азов" пройшла перевірку Лігі, яку проводив Державний департамент США", — йдеться в заяві агентства, посилаючись на "Закон Ліхі", який забороняє достовірну передачу військової допомоги США іноземним підрозділам, якщо ті є причетними до серйозних порушень прав людини. Закон названий на честь колишнього сенатора Патріка Дж. Ліхі, який його написав.

Після перевірки Держдепартамент не виявив "жодних доказів" таких порушень, йдеться в його заяві.

"Представник Державного департаменту відмовився повідомити, коли була знята заборона та чи вже потрапила американська зброя до бійців "Азову". Ні керівництво "Азова", ні український уряд не відповіли на запити про коментарі", - зазначає WP.

Скасування заборони було головним пріоритетом для українських чиновників, які кажуть, що бригада могла б бути більш ефективною під час оборони "Азовсталі" у 2022 році, якби мала доступ до американського обладнання. Членам бригади також було заборонено відвідувати навчання, організоване американськими військовими.

Нагадаємо, 3 травня командир бригади Денис Прокопенко повідомляв, що сайт президента України кілька разів відхилив петицію про розблокування надання зброї та допомоги 12-ій бригаді спеціального призначення "Азов" з боку США.

Згодом петицію все ж опублікували і вона набрала понад 25 тис. голосів протягом кількох годин.

Прокопенко впевнений, що війна з рф надовго і може тривати роками. "Ті, хто досі не задіяні на службі в Силах оборони України, мають зробити свідомий вибір: взяти до рук зброю, поповнивши ряди військових, або стати для армії надійним тилом, який працює на підтримку обороноздатності країни. Ця війна надовго. Вона може тривати роками. Від нас залежить, що саме ми робимо щодня, аби наблизити нашу перемогу", - наголосив Прокопенко.