Словаччина звинуватила свій попередній уряд у державній зраді через допомогу Україні, - Bloomberg

Словаччина звинуватила свій попередній уряд у державній зраді через допомогу Україні, - Bloomberg

Міністерство оборони Словаччини ініціювало порушення кримінальної справи проти попереднього уряду, зокрема проти колишнього міністра оборони Ярослава Нада, який розпорядився відправити всі літаки МіГ-29 в Україну.

Про це повідомляє Bloomberg.

Відомство заявило, що попередній кабінет міністрів "не мав права приймати таке принципове рішення, яке залишило Словаччину без ППО після того, як вона направила всі свої 13 літаків МіГ-29 в Україну".

"Я особисто вважаю, що Ярослав Над — зрадник, і він не повинен зійти з рук", — заявив заступник міністра оборони Ігор Меліхер журналістам у Братиславі в п’ятницю.

Над ухвалив рішення надати Україні літаки МіГ як "юридично обґрунтоване", оскільки воно ґрунтувалося на правовому аналізі та колективному схваленні уряду. Його союзники кажуть, що заява про кримінальну справу є частиною гібридної війни, що походить з росії.

Нагадаємо, у квітні цього року у другому турі президентських виборів у Словаччині переміг спікер парламенту Петер Пеллегріні, якого називають "проросійським політиком".

Минулого року на парламентських виборах у Словаччині перемогла партія Роберта Фіцо, який згодом припинив допомагати Україні. Новий уряд Фіцо відмовився допомагати українцям у військовому плані і не схвалив 14 пакет військової допомоги на 40 млн євро, який склав попередній уряд.

Водночас Фіцо заявляв, що не буде блокувати початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу.