Забезпечення сєвєродончан житлом: що пропонує МВА після двох років окупації міста

Забезпечення сєвєродончан житлом: що пропонує МВА після двох років окупації міста

У травні цього року Луганська ОВА повідомила, що наразі громади області створили 15 місць тимчасового проживання (МТП), де мешкають 818, а потенційно можуть розміститися 1573 переселенців з Луганщини.

Ще сім таких МТП перебувають у процесі створення. Серед них – модульний квартал на 800 осіб, який запланувала звести на Львівщині Сєвєродонецька МВА.

Цей проєкт один з найбільших за потужністю серед згаданих обласною адміністрацією, але інформації про нього у публічному просторі обмаль. Нижче – подробиці, які вдалося дізнатися «Сєвєродонецьк онлайн» про нього та інші проєкти забезпечення тимчасовим житлом жителів громади.

Проєкт у Магерові

Будівництво модульного житлового поселення на Львівщині – один із заходів Міської цільової програми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2022-2023 роки (у новій редакції від 18 травня 2023 року). Туди ж входили проєкти капітального ремонту приміщень для розміщення ВПО у Новомосковську та реконструкції адмінбудівлі під житло для переселенців у Дніпрі.

Програму планували виконати до кінця 2023 року. По факту здали один об'єкт. Про це дізнаємося з розпорядження начальника Сєвєродонецької МВА Олександра Стрюка № 297 ВА від 29 березня 2024 року, яким він затвердив звіт про виконання програми.

Так, у 2023 році з бюджету громади витратили понад 6,28 млн грн на капремонт приміщень житлового будинку у Новомосковську на Дніпропетровщині. Будинок передали на баланс Сєвєродонецького міського центру соціальних служб та створили там прихисток для сімей з дітьми та осіб, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Станом на 1 березня 2024 у прихистку перебувало 11 осіб.

  

Прихисток у Новомосковську

Інші два проєкти втілити у зазначений період не вдалося, тому їх включили до Міської цільової програми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2024-2025 роки. Тобто, заклали на реалізацію ще два роки. Разом з тим виявилося, що можливості оселитися у модульному містечку дуже чекають деякі сєвєродончани.

«Жити, орендуючи, дуже тяжко, тим більше на невелику пенсію. Начебто від проєкту не відмовились, але коли? Що відомо? Хоча б знати, скільки ще жити з затягнутим «паском». Таке враження, що людей кинули самих», – написала у приватні повідомлення одна з читачок «Сєвєродонецьк онлайн».

Жінка розповіла, що міська адміністрація складала списки мешканців громади, які потребують поліпшення житлових умов. Вона сама подала таку заяву ще у лютому 2023 року. Відтоді, каже, щодо проєкту, який її цікавить, ходили лише чутки.

Інформації про нього, дійсно, не так багато. Тому, коли ЛОВА оприлюднила дані про проєкти МТП, редакція звернулася за коментарем до директора Департаменту ЖКГ Луганської ОДА Віталія Сурая. Він підтвердив, що будівництво містечка орієнтовно на 800 осіб планується на Львівщині. А саме – вздовж вул. Франка у Магерові.

«Проєкт знаходиться на стадії узгодження. Добросинсько-Магерівською територіальною громадою попередньо погоджено виділення земельної ділянки для облаштування модульного містечка. Завершення реалізації проєкту заплановано на грудень 2025 року», – повідомив Сурай.

    

Магерів

У згаданій вище Програмі на 2024-2025 рік під реалізацію проєкту заклали орієнтовне фінансування у розмірі 15 млн грн з міського бюджету та 300 млн грн – від міжнародних донорів. Але чи дійде справа безпосередньо до будівництва у найближчі два роки - сказати складно. Адже програма – це лише план дій. По цьому проєкту у ній не визначаються конкретні міжнародні донори та їхні фінансові зобов’язання.

Наразі відомо, що між Сєвєродонецькою міською військовою адміністрацією та благодійним фондом «Корона Князів Острозьких» закріплений меморандумом про співпрацю щодо проєкту. У БФ «Корона Князів Острозьких» журналісту «Сєвєродонецьк онлайн» підтвердили, що є підписантами меморандуму. Втім, зауважили, що фонд «не має права нічого будувати, а може лише шукати інвесторів для цільового направлення, тобто будівництва». Пошуки наразі тривають, відповіли у Фонді, але війна їх ускладнює.

На Львівщині теж йде підготовка. Так, на запит «Сєвєродонецьк онлайн» голова Добросинсько-Магерівської сільради Микола Сало повідомив, що сільрада ще 4 жовтня 2022 року вирішила надати дозвіл на розроблення детального плану території кварталу щодо будівництва модульного (або іншого) типу житла для тимчасово переміщених осіб у смт. Магерів по вул. І. Франка. За його словами, йдеться про ділянку комунальної власності площею 11,0345 га.

«Детальний план станом на 04.06.2024 року розроблений на 80 відсотків», - зазначається у документі.

    

 

Копія рішення сільради

У Програмі соціально-економічного і культурного розвитку Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2024-2027 роки також згадується модульне поселення у Магерові. Там йдеться, що реалізація проєкту у 2024 році запланована у співпраці з благодійною організацією «Міжнародний благодійний фонд «Об’єднуємося для тебе». Чи є успіхи у Фонду у цьому напрямку, дізнатися не вдалося. Їхній контактний номер телефону не відповідає.

Питання щодо модульного житла у Магерові «Сєвєродонецьк онлайн» адресував і начальнику Сєвєродонецької міської адміністрації Олександру Стрюку. Він розповів, чому почати будівництво не вдається так швидко, як хотілося б.

До реалізації проєкту, за його словами, долучені Добросинсько-Магерівська громада та фонд «Корона князів Острозьких», фундатором якого є Почесний консул Литви у Луганській області Робертас Габулас. А крім того – національний університет «Львівська політехніка» як основний проєктант.

«Але основною умовою цього проєкту був пошук і знаходження донора, який би оплатив саме будівництво. Тобто ми як громада брали на себе обов'язок провести проєктування, оплатити політехніці, Магерівська громада – виділення земельної ділянки, а Фонд шукає донора.
Минулого року, коли ми досягли домовленості з МОМ про те, що ми зберігаємо проєкт по будівництву житла для переселенців від МОМ, ми запропонували оцю ділянку. Туди виїжджали технічні фахівці, вивчали це питання. Але для Міжнародної організації з міграції ця ділянка не підійшла, оскільки вона частково знаходиться на території природного заказника місцевого значення. За нашими будівельними нормами та за нашими вимогами законодавства до містобудівної документації це не є перепоною для будівництва житлового фонду. Але у МОМ більш жорсткі вимоги до екології, і вони відмовилися від цієї ділянки», – повідомив керівник МВА.

Наразі, додав він, меморандум та заплановані кошти на проєктування вдалося зберегти.

    

Робоча зустріч на Львівщині щодо проєкту

Триває пошук донора, який буде готовий співпрацювати у цьому напрямку.

«У нас декілька є підписаних меморандумів і з благодійними організаціями, і з міжнародними фондами. І навіть у нас є меморандум з будівельною італійською корпорацією. Яких ми уповноважили виступати нашими агентами та шукати донорів для покращення житлових умов, на відновлення у майбутньому після деокупації. Для того, щоб мати можливість представляти інтереси Сєвєродонецької громади не тільки безпосередньо нам, а й наші партнери мали право шукати інвесторів», – наголосив Стрюк.

Інформація про те, що у містечку можна буде розмістити близько 800 осіб, – попередня, зауважив він.

«У передпроєктну стадію попередні розрахунки були зроблені політехнікою: скільки на даній ділянці землі можливо розмістити, який можливий конструктив, яка орієнтовна вартість цього. Це ними було зроблено на добровільних засадах, і цифри були доведені представнику БФ «Корона Князів Острозьких». Нас ознайомили для того, щоб ми могли орієнтуватися, що фактично нам буде потрібно», – зауважив керівник громади.

Проєкт МОМ у Кам'янка-Бузькій громаді та Дрогобичі

Паралельно на Львівщині триває проєкт міжнародної технічної допомоги «Покращення житлових умов ВПО на сході України». Як розповів Олександр Стрюк в одному з нещодавніх інтерв'ю, у межах цього проєкту коштом Міжнародної організації з міграції (МОМ) планують побудувати житло для переселенців на Львівщині. 

«Проєкт розрахований до кінця 2026 року, але враховуючи інтенсивність, з якою він реалізується зараз, сподіваюсь, що нам вдасться закінчити його достроково. Думаю, що на початок будівництва ми вийдемо до кінця 2024 року», – зауважив Стрюк.

  

Відповідно до підписаних меморандумів та чинної законодавчої бази, розробляється механізм соціальної оренди житла з правом викупу.

«Що стосується Сєвєродонецької МВА, ми зараз напрацьовуємо бальну систему розподілу майбутнього житла та формуємо чергу на нього», – сказав Стрюк.

Зокрема, за словами керівника МВА, запланували будівництво комплексу з 12 модульних швидкозбірних будинків котеджного типу у Кам'янка-Бузькій громаді. Всього – 96 квартир, половину з яких розподілять між жителями Сєвєродонецької громади. Ще дві багатоповерхівки будуються у Дрогобичі. Там також певний відсоток квартир заброньований для жителів Сєвєродонецька та Луганської області.

До речі, у цьому ж інтерв'ю Стрюк пояснив, чому МВА не може наразі придбати житло для жителів громади:

«На жаль, на законодавчому рівні придбання доступного житла для людей органами місцевого самоврядування поки врегульовано дуже фрагментарно. Досі немає ані чіткого алгоритму придбання такого житла, ані порядку його розподілу. Є постанова Кабміну № 495, у якій прописаний механізм розподілу житла серед переселенців. Але, згідно з чинним законодавством, цим громада може займатися тільки на своїй території. Зрозуміло, що релоковані громади такої можливості не мають».

Проєкт у Дніпрі

Реалізація проєкту реконструкції адмінбудівлі (корпус №45) по проспекту О. Поля, 46 у Дніпрі, про який «Сєвєродонецьк онлайн» вже детально розповідав раніше, теж затягується. Підрядна організація «Олімпія Строй» з Запоріжжя, яка виграла тендер на виконання робіт, у березні 2024 року розірвала договір.

У квітні відділ капітального будівництва Сєвєродонецької МВА провів нову закупівлю, проте з переможцем аукціону договір так і не уклали, скасувавши торги. Проєкт, як і у випадку з львівським, включили у Міську цільову програму забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб на 2024-2025 роки.

Будівля перебуває у власності ДП «Виробниче об’єднання південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова», засновником якого є Державне космічне агентство України. У користування Сєвєродонецькій МВА її передали на підставі договору оренди за кошти місцевого бюджету.

За інформацією, яку «Сєвєродонецьк онлайн» отримав від Віталія Сурая, на теперішній час для більш ефективного використання бюджетних коштів до Державного космічного агентства України підготували звернення щодо передачі зазначеної будівлі до комунальної власності Сєвєродонецької громади.

    

Будівля адміністративного призначення (корпус №45) по пр. О.Поля, 46

«Попередньо завершення реалізації проєкту заплановане на грудень 2024 року. Проте остаточні дані завершення реалізації проєкту можливо будуть коригуватися», – зауважив Сурай.

Олександр Стрюк, у свою чергу, пояснив, що відбувається з тендерами.

За його словами, були зауваження правоохоронних органів, «які зазначили, що є питання стосовно правомочності проведення капітального ремонту».

«Наразі ми це питання з’ясовуємо з відповідними установами. Написали запити і до Міністерства юстиції, і до Фонду держмайна. І наразі звернулися до Державного космічного агентства про передачу нам будови у комунальну власність», – розповів Стрюк.

Нагадаємо, мова йде про 4-поверхову будівлю, де планують облаштувати 20 житлових кімнат, у середньому розрахованих на сім'ю з трьох осіб. Капремонт адмінбудівлі планують виконати за кошти бюджету Сєвєродонецької громади.