Зеленський підписав із Євросоюзом угоду про безпеку

Зеленський підписав із Євросоюзом угоду про безпеку

Президент України Володимир Зеленський на відкритті засідання Європейської ради підписав із ЄС угоду про безпеку.

У документі йдеться про стійке та довгострокове забезпечення України військовим обладнанням, військову підготовку, підтримку у проведенні оборонної реформи, співпрацю між європейською та українською оборонною промисловістю, повідомляє DW.

Інші пункти угоди: підвищення опірності кібер- та гібридним загрозам, розмінування, підтримка правоохоронних органів, підтримка енергетичної та ядерної безпеки, обмін розвідданими та супутниковими знімками. Крім того, Україні гарантується макрофінансова та гуманітарна допомога з боку ЄС, а також підтримка у відновленні країни та проведенні реформ.

При цьому наголошується, що військова допомога та зобов'язання у сфері безпеки надаватимуться Києву з урахуванням політики країн-членів та їх інтересів.

Зі свого боку Україна зобов'язується продовжувати реформи, посилити заходи прозорості та підзвітності щодо отриманої допомоги, а також робити внесок у безпеку ЄС та його країн.

Нагадаємо, президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський 13 червня підписали 10-річну угоду про безпеку, яка зобов’яже Вашингтон надати Києву широкий спектр військової допомоги, заявив намагаючись посилити боротьбу України з росією.

В угоді є останній пункт: про вихід сторін з неї.

"Будь-яка Сторона може вийти із цієї Угоди, надіславши письмове повідомлення дипломатичними каналами іншій Стороні про свій намір вийти з неї. Вихід набирає чинності через шість місяців після дати такого повідомлення. У зв'язку з цим, хоча Сторона може вийти з цієї Угоди, будь-яка угода або домовленість про імплементацію, укладена між Сторонами відповідно до умов цієї Угоди, і далі залишається чинною на тих самих умовах, якщо інше не передбачено умовами конкретної угоди або домовленості про імплементацію. Сторони визнають, що ця Угода слугує ланкою до майбутнього членства України в Альянсі. У разі набуття Україною членства в НАТО Сторони зустрінуться та обговорять майбутній статус цієї Угоди", - йдеться у цьому пункті.

Газета WP запитала офіційні особи США, які сказали, що Дональд Трамп або будь-який майбутній президент може вийти з юридично обов’язкової виконавчої угоди, оскільки це не договір і не буде ратифікований Конгресом.