У ЛОВА розповіли, як забезпечують реалізацію прав і свобод ВПО

У ЛОВА розповіли, як забезпечують реалізацію прав і свобод ВПО

На сьогодні районні та місцеві військові адміністрації створили мережу з 36 центрів підтримки ВПО з Луганщини, яка охоплює 20 регіонів України та обслуговує 110 тис. осіб. Усього від початку діяльності хабів луганчанам видали понад 10 600 т гуманітарної допомоги.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов доповів на засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віцепрем’єрки Ірини Верещук про діяльність центрів підтримки ВПО з Луганської області.

Так, громади Сєвєродонецького району забезпечують діяльність 23 центрів, які підтримують 81 тис. ВПО з Луганщини. По п’ять хабів обслуговують громади Щастинського та Сватівського районів, реціпієнтами яких відповідно є 13 тис. та 11 тис. людей. Старобільський район створив три хаби, які обслуговують п’ять тис. переселенців.

Усього від початку діяльності хабів луганчанам видали понад 10 600 т гуманітарної допомоги.
За екстериторіальним принципом, тобто незалежно від місця реєстрації внутрішньо переміщеної особи, надається до 50 видів різноманітних послуг.

Найзатребуванішими є: прийоми сімейних лікарів; відновлення документів, складання процесуальних документів та інші; консультації з питань соціального захисту, підтримки ветеранів війни та членів їх сімей, пенсійного забезпечення, соціальні послуги, зокрема з підтриманого проживання, побутові послуги, оздоровлення дітей.

22 релоковані ЦНАПи надають широкий спектр адміністративних послуг: реєстрація повідомлення про пошкоджене або зруйноване нерухоме майно, оновлення персональних даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів, видача довідки про зареєстрованих у житловому приміщенні, видача довідки про перебування на квартирному обліку.

Також у Дніпрі відкрили цифровий хаб «Луганщина моя», в якому  консультують, навчають цифровій грамотності, навичкам роботи з веб-порталом «Дія» тощо.

За місцем проживання переселенців послуги надає 201 фахівець-ВПО релокованих закладів та установ, найбільшу частину складають працівники соціальної сфери – 170 осіб.

Для швидкого реагування на запити та потреби громадян підтримують роботу багатоканальної «гарячої лінії з гуманітарних питань», яка щоденно приймає в середньому 120-150 дзвінків: тел. 0 800 33 24 75.  

Нагадаємо, Лисогор нагородив працівників ЛОВА до Дня державної служби.