У Китаї сказали, про що який мир говоритимуть з Кулебою під час його візиту

У Китаї сказали, про що який мир говоритимуть з Кулебою під час його візиту

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на переговорах з українським колегою Дмитром Кулебою під час його візиту до КНР закликатиме до припинення вогню й мирного врегулювання конфлікту, попри російську окупацію українських територій.

Такий висновок випливає із відповіді на брифінгу речниці МЗС Китаю Мао Нін на запитання про очікування Пекіна від візиту українського топдипломата, пише Укрінформ.

"Китайська сторона продовжить стояти на стороні миру, надавати підтримку зміцненню консенсусу в міжнародній спільноті та спільно шукати реальні шляхи врегулювання "кризи в Україні" (так офіційний Китай називає російську війну в Україні – ред.) політичними методами", - сказала Мао.

За словами речниці, "Китай завжди був за припинення вогню, а мирне врегулювання кризи відповідає інтересам кожної зі сторін".

Видання наголошує, що у своїй відповіді китайська дипломатка не згадала про необхідність дотримання принципів Статуту ООН у частині поваги до суверенітету й територіальної цілісності держав, що вимагає від країни-агресора звільнити окуповані українські території.

Нагадаємо, у травні російський диктатор володимир путін перебував у Китаї з першим закордонним візитом після інаугурації. Він провів довгі переговори з лідером КНР Сі Цзіньпіном, після чого Сі сказав, що вони домовилися про "політичне вирішення" війни в Україні".

"Позиція Китаю в цьому питанні була чіткою і послідовною, включаючи дотримання цілей і принципів Статуту ООН", - сказав він. - "Китай сподівається побачити швидке відновлення миру та стабільності в Європі".

Також Китай має свій "мирний план" щодо закінчення війни в Україні, який проголосила і Бразилія. У червні міністр закордонних справ країни Ван I повідомив, що китайський "мирний план" нібито підтримали вже 26 країн світу.

Ван І заявив, що росія та Україна окремо "підтвердили більшу частину змісту" принципів політичного вирішення, які були викладені Китаєм і Бразилією у спільній заяві минулого місяця.

Водночас США вважають, що Китай підтримує рф у війні проти України.