Україна взяла $3,9 млрд гранту в США на оплату допомоги ВПО, зарплати вчителям і рятувальникам

Уряд взяв $3,9 млрд гранту в США на оплату допомоги ВПО, зарплати вчителям і рятувальникам

Найближчим часом до державного бюджету України надійде грант від США обсягом майже $3,9 млрд.

Про це повідомляє Мінекономіки.

Залучені кошти будуть спрямовані на виплати заробітної плати вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, а також на підтримку першочергових соціальних видатків (виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю).

"Це перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Запланований обсяг фінансової допомоги від США на поточний рік сягає 7,8 млрд доларів США", - зазначається у повідомленні.

Кошти надійдуть через проєкт “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). Проєкт є ключовим фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні. 

Через проєкт PEACE in Ukraine до держбюджету з червня 2022 року вже залучили понад $25 млрд доларів США. Ця угода збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проєкту до майже $30 млрд, з яких понад 80% – кошти від Сполучених Штатів. 

Нагадаємо, з 1 серпня для переселенців планують розширити критерії призначення допомоги та продовжити її термін, деякі українці отримають виплати до 3 тисяч гривень.