Сі Цзіньпін може зустрітися із Зеленським під час відкриття Пекінського оборонного форуму, - Reuters

Сі Цзіньпін може зустрітися із Зеленським під час відкриття Пекінського оборонного форуму, - Reuters

Президент Китаю Сі Цзіньпін може зустрітися зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським наступного місяця.

Про це Reuters заявив колишній український чиновник у Пекіні.

Екс-заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий на одній із відкриттів Сяншаньського форуму заявив, що дипломатія з Пекіном покращилася, і тепер зустріч можлива.

Відзначаючи намагання Китаю допомогти відновити європейську безпеку, Чалий сказав, що "зараз ми всі в Україні чекаємо на якісь контакти, прямі контакти між президентом Зеленським і президентом Сі".

Нагадаємо, Пекін вважає себе нейтральним щодо 30-місячного вторгнення росії в Україну, але підтримує тісні стратегічні зв’язки з Москвою та не приєднався до мирного саміту, організованого Україною в червні.

Китай також не приєднався до західних санкцій проти росії та збільшив обсяги торгівлі з рф, зокрема допомагаючи їй підтримувати роботу військової промисловості.

Минулого року, у першу річницю вторгнення рф в Україну, Китай оприлюднив "мирний план", який назвав основою для політичного вирішення конфлікту. Ідеї КНР сформульовані у дванадцяти пунктах. Документ має назву “Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні”.

Пізніше Китай і Бразилія сформували новий спільний мирний план, скоротивши 12 пунктів до шести.

Тодішній міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав своєму китайському колезі Ван І під час переговорів у місті Гуанчжоу в середу, що Київ відкритий для переговорів з росією, якщо Москва буде готова діяти добросовісно.

Президент Володимир Зеленський розкритикував бразильсько-китайський мирний план по припиненню війни в Україні і назвав його деструктивним.