Ліквідація наслідків обстрілів, допомога прифронтовим територіям, розмінування: як зараз працює ДСНС Луганщини

Ліквідація наслідків обстрілів, допомога прифронтовим територіям, розмінування: як зараз працює ДСНС Луганщини

17 вересня в Україні відзначають День рятівника. Після повномасштабного російського вторгнення їхня робота не могла не змінитися. Тепер рятівникам доводиться розбирати завали будинків, діставати з-під них постраждалих і жертв. Працівники ДСНС неодноразово, ризикуючи власним життям, рятували інших. Небезпечна робота й у саперів відомства, які розміновують різні ділянки в Україні.

Сьогодні “Сєвєродонецьк онлайн” розповідає про луганських рятувальників. Попри те, що область майже повністю окупована, вони продовжують працювати й допомагати в інших областях.

Місце дислокації

У зв’язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією області Луганський гарнізон вимушений був тимчасово передислокуватися в Харківську та Дніпропетровську області. Головне управління та його підпорядковані підрозділи знаходяться в Харківській області, а адміністративна частина аварійно-рятувального загону спеціального призначення – у Дніпрі.

З початку цього року Луганський гарнізон ДСНС оптимізували й наразі там працює 421 людина.

Робота на прифронтових територіях

Через те, що Харківська область є прифронтовою територією та дуже часто потерпає від ударів з боку російської федерації, рятувальники Луганщини допомагають харківським колегам у ліквідації цих наслідків, гасінні пожеж, пошуково-рятувальних, аварійно-відновлювальних робіт тощо.

Ліквідація наслідків обстрілу Харкова у січні 2024 року

Луганські рятувальники на місці обстрілу "Епіцентру" у Харкові

Під час ліквідації наслідків обстрілу Харкова у серпні 2024 року

Окремо при взаємодії з Харківською обласною військовою адміністрацією та благодійними організаціями рятувальники активно доставляли гуманітарні вантажі в прифронтові зони. Також луганські підрозділи на постійній основі чергують у п’яти підрозділах Харківського гарнізону, де пліч-о-пліч з місцевими колегами виконують всі завдання за призначенням, що на них покладені.

Допомога мешканцям Борової (Харківщина)

На місці влучання ворожої ракети у Великому Бурлуці (Харківщина, лютий 2024 року)

Розмінування

У складі ДСНС Луганщини працюють піротехнічні розрахунки. З початку повномасштабного вторгнення вони розміновували території у Київській, Чернігівській та Херсонській областях. Зараз вони працюють у Харківській та Донецькій областях.

Піротехніки ДСНС Луганщини

З початку 2024 року луганські сапери обстежили 1827 га територій, де виявили 2953 вибухонебезпечних предметів. Загалом з лютого 2022 року площа обстеженої луганськими піротехніками території складає 20 038 га, а кількість виявлених боєприпасів – 55 025.

При цьому піротехніки Луганщини встигають отримувати нові знання. Наприклад, нещодавно вони пройшли навчання у Хорватії та навесні 2023 року першими в країні отримали новітні машини дистанційного механізованого розмінування МВ-10 та МВ-4. Загалом зараз на їхньому озброєнні є 4 таких автівки.

Також держава та міжнародна спільнота передали луганським рятувальникам значну кількість спеціальних автомобілів: вантажні, спеціалізовані, пожежні, техніку медичної допомоги, машини механізованого розмінування та інші.

Авто від благодійників з Німеччини

Модульні контейнери від Help-Hilfe zur Selbsthilfe Ukraine

Допомога від громад Старобільського району

Нагороди

З моменту повномасштабного вторгнення рф на територію України 17 рятувальників Луганщини за проявлену мужність та самовідданість отримали державні нагороди, також неодноразово були представлені до відомчих нагород МВС та ДСНС.

Зокрема, начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у Луганській області, полковник служби цивільного захисту Олексій Ковтун отримав відзнаки ДСНС – нагрудні знаки “Знак пошани” та “За відвагу в надзвичайній ситуації”, медаль “Відзнака Ради національної безпеки і оборони України” ІІІ ступеня та інші.

Олексій Ковтун (праворуч)

Олексій понад 30 років віддав службі Україні. На початку повномасштабного вторгнення він з колегами працював у Рубіжному. Рятувальники зазначають, що робота там стала одним із найнебезпечніших випробувань для всієї команди. Їм доводилося під обстрілами розбирати завали будинків та рятувати людей.

Сьогодні чоловік продовжує керувати Управлінням реагування на НС ГУ ДСНС Луганської області, що тимчасово передислоковано, та виконує завдання за призначенням у Харкові.

На жаль, не обходиться робота рятувальників і без жертв. Шестеро працівників луганського управління ДСНС з початку повномасштабного вторгнення загинули, троє з них – при виконанні службових обов’язків: це піротехніки Олексій Єманов, Сергій Троценко та Віталій Цуверкалов.

Моторист-сапер Олексій Єманов та сапер Сергій Троценко загинули 19 жовтня 2022 року на Харківщині. Рухаючись на службовому транспорті, вони натрапили на протитанкову міну. Тоді також тяжко травмувалися четверо співробітників ДСНС. 

Старший водолаз-сапер відділення підводного розмінування групи спеціальних піротехнічних робіт Віталій Цуверкалов загинув 26 жовтня 2022 року також у Харківській області. Автівка з піротехніками наїхала на протитанкову міну. Ще 8 саперів зазнали поранень.

“Хлопці були прикладом справжнього патріотизму та відваги. Але їхні життя були вкрадені у боротьбі за мир і безпеку – російські міни вбили наших відважних саперів”, – зазначили у Головному управлінні ДСНС у Луганській області.

Також з 2022 року травмувалися 30 луганських рятувальників, з них 27 вже повернулися до роботи.

Однак, попри всі складнощі, луганські рятувальники продовжують працювати й допомагати людям.

"Ми продовжуємо працювати щодня, щоб допомогти тим, хто опинився в біді. Це не про героїзм, а про відповідальність перед тими, кого ми можемо врятувати", – зазначив Олексій Ковтун.

Його мрія, як і кожного рятувальника, – бачити мирну Україну та повернутися додому після перемоги.