Втрати рф і України у війні сягнули 1 млн вбитими і пораненими, - WSJ

Втрати рф і України у війні сягнули 1 млн вбитими і пораненими, - WSJ

Кількість українців і росіян, убитих або поранених у 2,5-річній війні, сягнула приблизно одного мільйона.

Такі дані оприлюднила газета The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела в Україні і на дані західних розвідок. Закриту статтю цитує ZN.UA.

WSJ, посилаючись на конфіденційні українські дані, пише, що на початок 2024 року в України кількість загиблих становила 80 тисяч військовослужбовців, а поранених — 400 тисяч.

При цьому кількість загиблих росіян вимірюється сотнями тисяч. За даними західних розвідок, ця цифра досягає майже 200 тисяч вбитих та близько 400 тисяч поранених, пише WSJ.

Видання вказує на те, що оцінити втрати складно: обидві сторони не публікують офіційних даних.

WSJ вважає, що Україні з такими втратами впорається складніше через менше меншого населення. Але в довгостроковій перспективі наслідки будуть "руйнівними" для обох країн, які й до війни мали демографічні проблеми.

За словами наукового співробітника Інституту демографії Олександра Гладуна, до повномасштабного вторгнення в Україні проживали 42 мільйони людей. Зараз же — близько 29 мільйонів. Він додав, що населення країни можна буде підрахувати лише через кілька років після закінчення війни, коли буде зрозуміла кількість тих, хто повернувся.

Співрозмовники видання також повідомили про причину відмови українського уряду від мобілізації 18-25 річних чоловіків. Якщо призовники цієї вікової категорії загинуть або стануть недієздатними, то подальші демографічні перспективи України будуть ще більш затьмарені, стверджують колишні українські чиновники.

Нагадаємо, у січні цього року керівник фракції "Слуга народу" у парламенті Давид Арахамія закликав президента Володимира Зеленського розсекретити дані про втрати України на війні.

Вже у лютому Зеленський заявив, що на війні проти рф загинула 31 тис. українських військових.

Читайте також: Україна стала першою у світі країною за рівнем смертності й останньою за народжуваністю, – звіт ЦРУ