Завершили зйомки документального фільму про загиблого Олександра Махова

йомки фільму про Олександра Махова. Cуспільне/Ліля Гончарук

У Києві відбулись фінальні зйомки повнометражного, документального фільму про загиблого журналіста та військовослужбовця Олександра Махова.

Про це повідомляє "Суспільне. Культура".

25 вересня столичний швидкісний трамвай № 1, окрім завдання перевозити пасажирів, перетворився на знімальний майданчик. За сценарієм там з'являється Анастасія Блищик, наречена Олександра Махова. Її історію можна прочитати тут.

"Я не граю ніякої ролі, у ньому є та, ким я є. Документальний фільм — мрія Саші. Коли він долучився до ЗСУ на початку повномасштабного вторгнення, він розумів, про що буде фільм. Він мені дзвонив і сказав: це про мене і побратимів, головне, що ми всі вижили", — каже Анастасія.

Блищик

Зйомки розпочали на початку цього року у селі Довгеньке. Саме там загинув журналіст 4 травня два роки тому.

Зокрема, команда відзняла побратимів Махова, хату, де він жив із військовими.

"Мені не завжди легко даються ці зйомки. Коли знімали в Довгенькому, мене накрило. Саме там військовим було дуже складно — в них не було ні дронів, ні «мавіків», ніхто не міг коригувати дії. Ворог переважав у всьому. В тих надскладних умовах вони нас все одно захищали. Я знала, що Сашко все документував на свій телефон. Якось він зловив інтернет, написав мені: я знаю, як буде називатися мій майбутній документальний фільм, він буде «Журналіст», тому й мені не треба вигадувати іншої назви. Коли Сашко загинув, наступного дня я вже шукала його телефон", — говорить наречена Махова.

Згодом Анастасія долучилась до лав ЗСУ. Та попри все думки про фільм її не покидали.

"Деякі процеси зйомок затягуються, адже я сама на війні. Я взяла відпустку на 5 днів. Я сьогодні вперше на станції Олександра Махова", — додає вона.

Махов

Кінопродюсерка фільму про Олександра Махова Іванна Слободянюк говорить, що за основу стрічки лягло його відео з телефону. На фронті він знімав побут, війну, побратимів.

"Ми два рази вже побували на фронті, на Харківщині. З Анастасією були на Авдіївському напрямку, виїжджали на бойові позиції з її побратимами. В нас величезна частина відзнята на сході, а в Києві лише фінальні зйомки. Лишилось найважливіше — зйомки з телефону Махова. Ми просто показуємо те, що він не встиг реалізувати. Це відзнято професійно, декількома дублями, деякі моменти навіть розкадровані. Це матеріал ексклюзивний, ми бачимо, в якому пеклі вони були. Ніяких акторів у фільмі немає — Саша був дуже колоритним, тож в цьому немає потреби. Вже третій рік немає Олександра Махова, але про нього знають, гуглять — є вулиця, станція в Києві, вулиця в Ізюмі", — говорить Інна Слободянюк.

Махов

Фінальна частина зйомок відбулась у приватному київському будинку. Там знімали про життя і побут Сашка та Насті до війни.

"Наш ранок починався з того, що Сашко готував мені сирники, а я йому — млинці. Далі ми їхали на роботу, бо я була журналістка і він. Ми багато працювали і були разом, вдома, на роботі. Ми багато подорожували Україною і світом. Сашко відкривав мені світ, показував, що можна подорожувати... Він завжди казав, коли почнеться війна, він бере свою сумку і йде до військкомату. І я хочу, щоб люди прийшли подивитися фільм про Олександра Махова — яким він був", — додає Анастасія.

Стрічку спершу планують показати за кордоном, в якій саме країні — поки не говорять.

Фільм планують презентувати на Суспільному 4 травня, на роковини загибелі Олександра, він був військовослужбовцем 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Загинув 4 травня 2022 року під час бойових дій під Ізюмом на Харківщині. Йому було 36 років.

Нагадаємо, у Києві перейменували вулицю на честь загиблого Героя, луганського журналіста Олександра Махова.