З України масово виїжджають учні 10-11 класів, особливо хлопці, - міністр освіти

З України масово виїжджають учні 10-11 класів, особливо хлопці, - міністр освіти

Міністр освіти Оксен Лісовий визнав, що матері вивозять з України підлітків, особливо хлопців, за кордон.

Про це він сказав у парламенті під час години запитань до уряду, відповідаючи на запитання нардепа Сергія Вельможного (група "Довіра") про програми для дітей-переселенців, які б спонукали їх залишатися в Україні.

"Що стосується виїзду. Я поділяю вашу тривогу. Ми спостерігаємо за тим, як у 10-11 класах багато дітей, особливо хлопчиків, виїжджають за кордон. Ми спонукаємо їх залишатися в Україні різними способами, але ключове, що ми повиння запропонувати це якісна професійна, передвища та вища освіта", - сказав Лісовий.

На переконання Лісового, західна освіта частково міфологізована, "ми думаємо про Оксфорди", а ті виші, до яких їдуть українські діти, не кращі за вітчизняні регіональні заклади вищої освіти.

Нагадаємо, за даними ЦРУ Україна посіла першу сходинку у рейтингу країн з найвищим рівнем смертності та останню сходинку у рейтингу країн за показником народжуваності.

У списку країн з найвищим рівнем смертності Україна стоїть на першому місці - смертність становить 18,6 на 1000 осіб, на другому - Литва, на третьому - Сербія. Щодо очікуваної тривалостя життя, Україна на 173 місці серед усіх країн, очікувана тривалість життя українців - 70,5 років.

ООН прогнозує, що населення України скоротиться до 15 мільйонів у 2100 році. Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова вважає, що прогноз ООН звучить як анекдот.