Як “Мандрівний Старобільськ” завітав у Кропивницький (ФОТО)

Як “Мандрівний Старобільськ” завітав  у Кропивницький (ФОТО)

Стартував всеукраїнський пересувний культурний шелтер “Мандрівний
Старобільськ”.

Про це "Сєвєродонецьк онлайн" повідомила пресслужба Good library.

Зокрема, команда проєкту “Мандрівний Старобільськ” розпочала серію мандрівних культурно-мистецьких подій, і перша зупинка відбулася у Кропивницькому.

Це пересувний культурний шелтер у шістьох форматах взаємодії навколо літератури, музики, арттерапії та інших мистецьких практик за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Організатори – бібліотекарі та культурні менеджери Луганської обласної бібліотеки – провели для містян і нових мешканців Кропивницького антилекцію про письменників, які зараз знаходяться
у лавах ЗСУ, фотовиставку краєвидів Луганщини, поетично-музичний квартирник, публічну дискусію, творчу майстерню для дітей і батьків, а також артток-подкаст з художниками.

Усі події проходили на локації Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка.

“Такий культурний шелтер – це спосіб висловити вдячність усім тим громадам, які прийняли в себе дуже багато переселенців з Луганщини та інших постраждалих регіонів. Ми досі дуже потребуємо форматів, які допомагають хоча б трішки розрадитися, заспокоїтися, видихнути, просто присвятити час собі й опинитися поруч із тими людьми, які зрозуміють і підтримають. А ще цей проєкт – про наше рідне, нині окуповане росіянами місто, про його людей, спільні
спогади і спільне майбутнє”, – говорить керівниця проєкту“Мандрівний Старобільськ” Юлія Лисюк.

Під час літературної антилекції “Українські письменники у пікселі” організатори показували гостям спеціально підготовлений відеоряд зі зверненням від авторів-військових, які є близькими для Луганщини. Зокрема ті, хто до війни часто приїздив з різними культурними подіями
або ж брав у них участь.

антилекція

Антилекція

Подію присвятили пам’яті Вікторії Амеліної, письменниці й правозахисниці, загиблій від російської ракети у Краматорську.

Артем Чапай, журналіст, письменник і солдат ЗСУ, записав відео, у якому запитав у цивільних, яку літературу вони читають зараз і яких жанрів в укрліті їм бракує найбільше. Ліза Жарікова, поетка з Айдара (раніше Новопскова) і бойова медикиня ТРО ЗСУ, прочитала одну зі
своїх поезій та заспівала авторську пісню. Дмитро Лазуткін, поет-військовий і речник Міноборони України, запитав у молоді, як вони бачать себе у мирній Україні та свою участь у відбудові.

“Я цікавлюся творчістю письменників, які пишуть про війну, тому було приємно почути літературне слово з уст самих авторів”, – ділиться враженнями учасниця антилекції, кропивничанка Наталія.

Другою подією культурного шелтера стала публічна дискусія “Містяни і нові мешканці: як ми єднаємося?”. Її спікерами стали юристка Благодійного фонду “Схід SOS” Валерія Долгоєр та керівник Слов'янського культурного центру “Задзеркалля” Олександр Кашлаков.

диск

Дискусія

У форматі вільного мікрофону говорили про визначення ВПО і замінники, на кшталт нових місцевих . Також про те, який наразі результат інтеграційних заходів та чи працює наша мережа комунікацій у громадах.

«Внутрішньо переміщена особа – опис обставин, які склалися у людини тимчасово. Не існує такого статусу правового чи соціального як ВПО», – коментує під час дискусії Валерія Долгоєр.

Фінальною подією шелтера став поетично-музичний квартирник з арттоком, творчою майстернею і фотовиставкою, де взяли участь поети, музиканти, фотографи і художники з Кропивницького,
Старобільська, Рубіжного, Херсонщини і Донеччини. Музикант й один із організаторів проєкту Сергій Летучий презентував пісні з дебютного альбому “Повернемось додому”. Кропивничанка Ксенія Ліра теж виступала з прем’єрною піснею. Художниці Анжеліка Мірошниченко з Рубіжного та Анна Невтира з Каховки розповіли про свої мистецькі проєкти, взявши участь у арттоку. А п’ять фотографів із Луганщини представили серію фоторобіт із краєвидами довоєнного Старобільська.

квартирник

Квартирник

“Старобільськ займає центральне місце у формуванні мого творчого погляду. На мою думку, глибше за все рідний край здатні відобразити його жителі. Місце формує вас, а ви місце” – ділиться старобільський фотограф та учасник фотовиставки Денис Каркачов.

Як повідомляють організатори культурного шелтера, далі “Мандрівний Старобільськ” їде до Нововолинська, Ярмолинців, Чорткова та Києва.

Як повідомлялося, 16-18 жовтня у Кропивницькому відбудуться культурно-мистецькі події у шістьох різних форматах від проєкту “Мандрівний Старобільськ: пересувний культурний шелтер для ВПО Луганщини і місцевих спільнот”.