Гриби – "смачна" небезпека
Осінь – в Україні час масового збору грибів, а значить, і підвищеного ризику отруєння грибами. Однак гриби - це маленьке диво природи, яке є потужним абсорбентом, що втягує і концентрує в собі практично все, що його оточує. А тому існує і користь, і небезпека від вживання грибів у їжу.
Небезпечні для здоров’я гриби поділяються на три групи: умовно їстівні, неїстівні та отруйні. Умовно їстівні - це гриби, що містять речовини, які звичайно руйнуються при спеціальних видах обробки.
Неїстівні - гриби, що мають неприємний запах, гострий або їдкий смак. Такі гриби не викликають отруєнь, але можуть бути причиною порушень харчування, неприємних відчуттів.
І нарешті, до групи отруйних входять гриби, що містять токсини, які не руйнуються за жодних методів кулінарної обробки (кип'ятіння, маринування й консервації). Найбільш отруйними, смертельно небезпечними грибами вважаються бліда поганка та схожі на неї гриби: білий мухомор, мухомор смердючий та червоний мухомор. Всі гриби-вбивці пластинчасті.
Єдиної достовірної ознаки, за якою отруйні гриби можна відрізнити від неотруйних немає.
Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
В жодному разі не збирайте гриби біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і сміття. Не збирайте червивих, зламаних, старих, переспілих або занадто молодих грибів. Не їжте гриби сирими! Не випробовуйте долю, купуючи гриби на базарі, у місцях несанкціонованої торгівлі та у сумнівних осіб (сирі, консервовані, мариновані, сушені тощо).
Гриби не можна довго зберігати, особливо в теплі. Вони мають бути оброблені в день збору. Для приготування грибів не можна використовувати чавунний, мідний чи олов'яний посуд.
Первинні ознаки отруєнь: нудота, пітливість, біль в животі, пронос - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, а також кількості вжитих грибів. При перших ознаках отруєння необхідно негайно викликати «Швидку медичну допомогу». Самолікування може погіршити стан здоров’я.
До приїзду лікарів необхідно промити шлунок від залишків їжі, дати випити постраждалому підсолену воду, міцний холодний чай та прийняти активоване вугілля.
- 4213 переглядів
Вибір редакції
Найсвіжіші новини:
- 18:30 У Сіверськодонецьку згоріла квартира – загинув чоловік
- 18:00 Луганський національний університет отримав генератор від благодійників
- 17:00 У понеділок в Україні очікується прохолодна погода без опадів
- 16:40 В НГУ показали, як танк атакував ворожі позиції на Луганщині (ВІДЕО)
- 15:29 The Guardian: перемовини можуть розпочати у 2025 році, але війна не закінчиться
Найпопулярніші новини за тиждень:
- Коли під вишиванкою ховається триколор: топ посадовців Сіверськодонецька й міст Луганщини, які зрадили Україну 20.11.2024 переглядів: 11306
- Премія у 3000 %: у розтраті підозрюють екскерівника переміщеного з Луганщини медзакладу 20.11.2024 переглядів: 5464
- «Якось не сходиться інформація». Окупантів звинуватили у піарі на висадці саджанців у Сіверськодонецьку 18.11.2024 переглядів: 4023
- Квартирний облік: у Сіверськодонецькій МВА проводять перереєстрацію громадян 19.11.2024 переглядів: 1132