Як ВПО отримати допомогу: за рік завдяки єДопомога постраждалі від війни отримали майже 6 млрд. грн.

За рік завдяки єДопомога постраждалі від війни отримали майже 6 млрд. грн. Як ВПО отримати допомогу

Гуманітарна платформа єДопомога вже рік підтримує українців. Ця державна платформа об’єднала міжнародні організації та приватних благодійників з усього світу.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

За даними Мінсоцполітики, за рік завдяки єДопомозі:

  • українські родини отримали грошову допомогу від міжнародних організацій на суму майже 6 млрд гривень;
  • 22 530 сімей отримали допомогу у вигляді харчових продуктів, ліків, палива від волонтерів на суму майже 7 млн гривень;
  • кількість благодійників, які допомагають на платформі єДопомога, становить 4649 осіб.

Платформа єДопомога створена Урядом спільно з ПРООН в Україні за фінансової підтримки Швеції та Світового банку 3 березня 2022 року з метою надання додаткової допомоги людям, що постраждали від війни.

«єДопомога» - це державний соціальний сервіс, через який можна подати заявку на отримання допомоги від держави, міжнародних організацій чи волонтерів. 

Якщо мова йде про державну підтримку, то надається інформація про виплати, допомогу та отримання статусу ВПО.

допомога

 

Платформа єДопомога

Також у розділі «поширені запитання» можна подивитися, що найбільше цікавить людей.

Зокрема, це питання виплат, отримання статусу ВПО, отримання допомоги по безробіттю і т.д.

Також є розділи для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, про пенсії, пільги, соціальні послуги, субсидії.

Проте на платформі попереджають, що «перший етап прийому заявок на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій завершено. Наразі громадянами України подано понад 10 000 000 заявок, у зв’язку з чим тимчасово припиняється збір заявок на платформі єДопомога задля детального їх опрацювання та передачі за запитом до міжнародних організацій для подальшої виплати».

На жаль, зазначили на платформі, ресурси міжнародних організацій обмежені, саме тому Мінсоцполітики докладає максимальних зусиль задля збільшення кількості міжнародних організацій, що можуть надати грошову допомогу українцям, які постраждали від війни».

Платформа єДопомога

Платформа єДопомога

Наприклад, ще влітку повідомлялося, що платформа єДопомога передала до Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні понад 62 тисячі заяв про надання грошових виплат переселенцям. 

А восени новий список з понад 1 мільйона заяв на виплату грошової допомоги, які українські переселенці залишали на платформі “єДопомога”, передали до Всесвітньої продовольчої програми ООН. 

У листопаді Мінсоцполітики в рамках укладеного меморандуму з Норвезькою радою у справах біженців передало список заяв для виплати грошової допомоги 50 000 українцям, які подали заявку на платформі.

У гуманітарних хабах для ВПО Луганщини або в інших приймальнях юристи консультують з приводу отримання такої допомоги.

Наприклад, спеціалісти БФ «Право на захист» допоможуть отримати фінансову допомогу від УВКБ ООН за адресою: місто Вінниця, вул. Максимовича, 43-б.

Щовівторка у Полтаві ВПО з Луганщини можуть отримати допомогу юриста. 

Також на сайті є можливість запропонувати підтримку інших у забезпеченні харчовими продуктами, одягом, ліками. Розділ ділиться на тих, кому потрібна допомога та тих, хто може її надати.

е-допомога

 
 
 Платформа єДопомога