Китай похвалив свою позитивну роль на мирному саміті щодо України в Саудівській Аравії, — Reuters

Китай похвалив свою позитивну роль на мирному саміті щодо України в Саудівській Аравії

Міністерство закордонних справ Китаю заявило про позитивну роль КНР на мирному саміті в Саудівській Аравії щодо пошуку припинення "кризи" в Україні.

У заяві МЗС КНР, яке оприлюднила агенція Reuters, війна в Україні називається "кризою", згідно з позицією Китаю.

Також у заяві йдеться, що міжнародні переговори в Саудівській Аравії допомогли "консолідувати міжнародний консенсус".

Китай на саміті представляв спецпосланник з питань Євразії та колишній посол в Росії Лі Хуей.

"Лі "мав широкі контакти та спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи в Україні... вислухав думки та пропозиції всіх сторін і надалі консолідував міжнародний консенсус", - йдеться в письмовій заяві МЗС КНР.

"Усі сторони позитивно прокоментували присутність Лі Хуея та повністю підтримали позитивну роль Китаю у сприянні мирним переговорам", - підкреслено в заяві.

Нагадаємо, протягом 5-6 серпня в Саудівський Аравії відбулися переговори між 40 країнами, включаючи США, Китай та Індію, щодо припинення війни в Україні і пошуку мирних рішень.

Серед учасників також була Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія на саміт не запрошена.

За інформацією Bloomberg, мирний план, представлений в Саудівській Аравії, не приніс жодних конкретних кроків, щоб зупинити війну чи скасувати окупацію української території.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк за підсумками участі КНР у мирному саміті щодо України в Саудівській Аравії заявив, що Китай більше не сприймає рф як стратегічного партнера.