Китай запевнив рф в неупередженості після саміту щодо України в Саудівській Аравії

Китай запевнив рф в неупередженості після саміту щодо України в Саудівській Аравії

Міністр закордонних справ Китаю Ван І сказав своєму російському колезі Сергію Лаврову, що Пекін залишається "неупередженим" щодо війни в Україні.

Розмова Китаю і рф відбулася через день після того, як китайська делегація взяла участь у міжнародних переговорах в Саудівській Аравії щодо припинення війни в Україні, куди не запросили росію, повідомляє CNN.

Під час розмови із Лавровим Ван наголосив, що Китай і росія є "надійними хорошими друзями і партнерами".

"Щодо "кризи" в Україні Китай відстоюватиме незалежну та неупереджену позицію, висловлюватиме об’єктивний і раціональний голос, активно сприятиме мирним переговорам і намагатиметься шукати політичне вирішення будь-якої міжнародної багатосторонньої події", — сказав Ван Лаврову.

Нагадаємо, протягом 5-6 серпня в Саудівський Аравії відбулися переговори між 40 країнами, включаючи США, Китай та Індію, щодо припинення війни в Україні і пошуку мирних рішень.

Серед учасників також була Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія на саміт не запрошена. Мирний саміт щодо України в Саудівській Аравії закінчився без підсумкового комюніке.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило про позитивну роль КНР на мирному саміті в Саудівській Аравії щодо пошуку припинення "кризи" в Україні.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк за підсумками участі КНР у мирному саміті висловив думку, що Китай більше не сприймає рф як стратегічного партнера.

В МЗС рф щодо саміту заявили, що "без участі росії та врахування її інтересів жодні зустрічі з тематики української кризи не мають жодної доданої вартості".