Пентагон уникає відповіді про надання ATACMS Україні, але каже про "зелене світло" для навчань на F-16

Пентагон уникає відповіді про надання ATACMS Україні, але каже про "зелене світло" для F-16

У Пентагоні уникають відповіді на питання про надання Україні далекобійних ракет ATACMS, але заявляють, що президент США Джо Байден дав "зелене світло" щодо навчань українців на F-16.

Про це на брифінгу сказала речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Вона ухилилася від відповіді на питання щодо того, чи можна очікувати співпрацю США і Німеччині у питанні надання Україні далекобійних ракет, оскільки Німеччина заявляла, що не надсилатиме ракети Taurus доки США не надсилатимуть свої власні ракети.

"Я б хотіла, щоб ми дозволили Німеччині говорити про свою власну безпекову допомогу та про те, що вони вирішать надати. Кожна країна приймає власні суверенні рішення. Ви бачили, як зібралася Контактна група з питань оборони України. Я думаю, що минулого місяця у нас була наша 14-та зустріч, і кожного разу кожна країна зобов’язується та оголошує надання ресурсів для України, які, на їхню думку, можна надати. З точки зору того, що надали Сполучені Штати... ми забезпечуємо Україну артилерією, ми забезпечуємо протиповітряну оборону, ми продовжуємо навчати українців на базах США та з нашими партнерами та союзниками по всьому світу", - сказала Сінгх.

Вона нагадала, що ЗСУ під час контрнаступу "неймовірно ефективно використовують озброєння, яке надали США".

"Вони, знаєте, прямо зараз, у розпалі свого контрнаступу, вони досягають поступових успіхів, але ми знали, що це буде важка боротьба. І тому ми впевнені в системах і зброї, які надаємо. Але я думаю, що важливо пам’ятати, що це стосується не лише Сполучених Штатів. Як ви згадали, Німеччина надає допомогу у сфері безпеки. Контактна група з питань оборони України складається з 50 різних країн-партнерів і союзників по всьому світу. Отже, це глобальні зусилля, і Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - додала Сінгх, не задавши нічого про далекобійні ракети.

Щодо підготовки українських пілотів на F-16, вона зазначила, що Данія та Нідерланди лідирують у цьому питанні.

"Президент дав зелене світло, щоб дозволити та підтримати навчання, але я просто не маю жодних додаткових оновлень щодо конкретних пілотів, які навчаються", - зазначила вона.

Нагадаємо, 3 серпня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус виступив проти поставок Україні крилатих ракет Taurus. Він пояснив занепокоєність Німеччини "особливою дальністю" цього озброєння в 500 кілометрів, а також тим, що США не поставили Україні жодної подібної крилатої ракети.

7 серпня голова постійної делегації Верховної Ради в парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв повідомив, що у Німеччині парламентські фракції досягли консенсусу в питанні передачі Україні далекобійних ракет Taurus. Проте і досі від німецької сторони не було жодних офіційних повідомлень.