Американські експерти пояснили, як F-16 кардинально змінять хід війни в Україні

Американські експерти пояснили, як F-16 кардинально змінять хід війни в Україні

Американські експерти вважають, що винищувачі F-16 можуть кардинально змінити хід війни в Україні. На їхню думку, навіть ракети великої дальності не мали б такого значення, як посилена авіація.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказав експерт з питань національної безпеки та оборони в Американському Інституті підприємництва Гарі Шмітт. Схожу думку висловив Іан Бжезинський з аналітичного центру “Атлантична Рада”.

"Я думаю, що чим більше можливостей ми дамо їм на полі бою, тим швидше закінчиться війна. І це головне. Розгром армії є ключем до будь-якої довгострокової можливості переговорів про мир. І поки цього не буде зроблено, все інше буде побічним шоу. Захід, можливо, сумнівається в тому, чи надавати Україні зброю, яка може дістатися до Росії, але я насправді не думаю, що це головна проблема, порівняно з тим, коли йдеться про надання інших видів зброї, які потрібні українцям. Наприклад, F-16, от це може переломити хід війни в Україні”, - аналізує Гарі Шмітт.

"Навіть ракети великої дальності, якими потенційно можна було б обстрілювати Крим або територію Росії, не мали б такого значення, як західна авіація", - додав він.

Директор Євразійської програми в Інституті досліджень закордонної політики Роберт Гамільтон вважає, що ракети ATACMS надали б Україні “надзвичайні можливості”, вони б дозволили ЗСУ ще більше послабити російську логістику. 

“Вони завдають шкоди здатності Росії посилювати свою бойову міць, атакуючи військові об’єкти, центри матеріально-технічного забезпечення, атакуючи щонайменше дев’ять нафтосховищ, вони послаблюють логістичні можливості Росії, її здатність забезпечувати свої війська паливом та технікою”, - зазначив Гамільтон.

Нагадаємо, у Пентагоні уникають відповіді на питання про надання Україні далекобійних ракет ATACMS, але заявляють, що президент США Джо Байден дав "зелене світло" щодо навчань українців на F-16.