Житло для переселенців: куди звертатися луганчанам для отримання допомоги

Житло для переселенців: куди звертатися луганчанам для отримання допомоги

Більшість жителів Луганської області наразі стали вимушеними переселенцями. Попри те, що регіон майже повністю окупований понад рік і люди вже “осіли” у різних областях України, у них з’являються питання щодо отримання гуманітарної, правової допомоги, проживання тощо.

Наша редакція вирішила допомогти землякам та створити серію матеріалів щодо проблем ВПО та можливості їхнього вирішення. Сьогодні надаємо інформацію стосовно житла. Де можна безкоштовно тимчасово оселитися, де краще орендувати квартиру чи будинок, які громади можуть надати допомогу з розселенням – читайте в нашому матеріалі.

Пропозиції щодо безкоштовного розміщення

Переселенцям з Луганщини пропонують безкоштовно оселитися у різних областях. Такі пропозиції надходять як від громад області, які укладають договори з місцевою владою, так і від регіонів.

За інформацією Луганської ОВА, наразі 153 283 родини луганчан-ВПО потребують житла. 20 громад області вже затвердили відповідні програми та приступають до їхньої реалізації. 

Так, Сєвєродонецька МВА виділила на створення житлового фонду 115 млн грн, а також 318 млн грн – на будівництво модульного житлового містечка у Магерові Львівської області, Кремінська громада – 74 млн грн на тимчасове житло для переселенців та 16 млн грн – на забезпечення доступним житлом ВПО, які потребують поліпшення житлових умов.

Рубіжанська адміністрація підписала Меморандум з Червоним Хрестом, згідно з яким у І півріччі 2023 року розпочалося будівництво тимчасового (модульного) житла для ВПО з Луганщини, які переїхали до Закарпатської області.

Попаснянська, Старобільська та Білокуракинська громади розпочали анкетування своїх громадян щодо їхньої потреби у тимчасовому житлі. 

Прикарпаття

Нещодавно з’явилася інформація щодо підготовки до відкриття Центру тимчасового розміщення ВПО з Луганщини в Івано-Франківській області. 

Ми поспілкувалися з головою Сєвєродонецької райдержадміністрації, яка опікується цим центром.

“Він на сьогодні розрахований мінімум на 20 людей. Це – шелтер, він не буде гуртожитком. Це була будівля лікарні, ми намагаємося її переоснастити під місце компактного проживання. Це нова будівля, нам місцева сільська рада здала її в оренду безкоштовно. Ми облаштували там 9 кімнат, є окрема душова, кухня, загальний простір з телевізором, диваном. Адмініструвати його буде наш хаб в Івано-Франківській області”, – розповів керівник відомства Роман Власенко.

За його словами, там зможуть проживати мешканці будь-якої громади Луганської області. Фактично проживання буде безкоштовним, але компенсація буде на кшталт комунальних витрат.

Власенко також підкреслив, що цей проєкт реалізували разом з Новопсковською селищною військовою адміністрацією. Повне оснащення відбулося за кошти міжнародних партнерів: Міжнародної організації з міграції та благодійного фонду Восток SOS.

“Жодної бюджетної копійки на облаштування або на якісь роботи ми не використали”, – підсумував він.

Київ

Гірська міська військова адміністрація у співпраці з ТОВ «Гідне житло» пропонує переселенцям безкоштовні кімнати у гуртожитку у Києві.

Для реєстрації необхідно звернутися до гуманітарного штабу за адресою: вул. Мала Житомирська, 16/3. Для цього має бути наявність довідки ВПО у Києві з Луганської області. Також працездатні особи повинні мати роботу або стати на облік у Центрі зайнятості впродовж 60 днів.

Крім того, потрібно буде внести гарантійний депозит. Для одинаків він складає 2000 гривень, для сім’ї з двох осіб – 3000 гривень, для решти – 3500 гривень.

У Луганській ОВА зазначили, що з переселенцями офіційно укладають договір оренди. 

Прихисток надають у відремонтованому гуртожитку, який знаходиться у Шевченківському районі столиці, поблизу станції метро «Лук’янівська».

ВПО пропонують кімнати на 2-х, 3-х, 4-х (усі – сімейні) та 6-ох осіб. Людина може перебувати там до 365 днів.

У гуртожитку є кухня з технікою, санвузол та душові обладнані в блоці з восьми кімнат. У кімнатах є ліжка з ортопедичними матрацами, шафи, столи, стільці, комоди.

Хмельниччина

Гірська міська військова адміністрація також надає тимчасове безкоштовне житло для переселенців з Луганщини. Прихисток можна отримати у відремонтованій будівлі колишньої поліклініки й сільської ради у селищі Солобківці Хмельницької області (45 км від обласного центру).

Проживання безкоштовне.

Шелтер розрахований на 23 особи. Кімнати на 4-6 осіб: двоярусні ліжка, тумбочки, комод, шафа для одягу. Наявні ковдри, подушки, постіль.

Кухня обладнана столами, стільцями, електроплитами з духовою шафою, холодильниками та посудом.

Кімнати гігієни – окремі для чоловіків та жінок. Є пральна машина, сушарка, праска та прасувальна дошка. Опалення взимку – електричне.

На першому поверсі розташований центр сімейної медицини. У пішохідній доступності продовольчі магазини, «Нова пошта» тощо.

Для реєстрації звертатися до гуманітарного штабу Гірської міської військової адміністрації за адресою: Хмельницький, вул. Кам’янецька 122, каб. 3.

Телефони: +38 063 190 90 12, +38 093 038 79 16.

Київщина

Також Лисичанська міська ВА досягнула домовленостей із Київською обласною військовою адміністрацією щодо розміщення мешканців області з деокупованих територій у соціальних об’єктах Київщини.

У гуртожитку Європейського університету вже мешкають 80 переселенців, у перспективі – ще 350 осіб. У приміщенні гуртожитку Національного педагогічного університету ім. Драгоманова розселили близько 70 ВПО. Згодом близько 80 людей будуть розміщені у модульному містечку неподалік столиці.

Хостел-готель у Сарнах передає два поверхи для потреб ВПО.

Дніпро

Крім того, люди, які перемістилися з тимчасово окупованих територій та зони бойових дій, можуть отримати тимчасовий прихисток у Дніпрі. Для них розробили довідник

Полтавщина

Триває прийом документів від внутрішньо переміщених осіб, які мешкають у Полтавській міській територіальній громаді, на розміщення у модульному містечку.

Для розміщення у модульному містечку, особі (сім’ї), яка проживає в межах Полтавської міської територіальної громади та має статус внутрішньо переміщеної особи, необхідно особисто звернутись до Центру з нарахування та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області та подати заяву з необхідним пакетом документів. Центр знаходиться за адресою: Полтава, вул. Ціолковського, 47 кім. 115.

Прийом документів здійснюється з понеділка по четвер з 8:00 до 17:00, та у п’ятницю з 8:00 до 16:00. Телефон для довідок: 0532681261.

Інші пропозиції

Також в інтернеті є повідомлення від українців, які пропонують прийняти у себе луганських переселенців. Для більш точної інформації луганським ВПО можна моніторити місцеві пабліки у соцмережах.

Щодо оренди житла за власні кошти, то луганчанам краще особисто передивлятися оголошення й обирати для себе найбільш оптимальний варіант. Проте зазначимо, що оголошення в інтернеті у своїй більшості публікують рієлтори, тож необхідно враховувати, що за їхні послуги буде окрема плата, як правило - 50% від вартості житла.

Крім того, наша редакція рекомендує переселенцям переглядати повідомлення міжнародних організацій, які також можуть публікувати інформацію щодо нових проєктів з розміщення ВПО.

Загалом луганським переселенцям можна звертатися з питань тимчасового розміщення до гуманітарних хабів. Деякі з них людям нададуть інформацію, бо не у всіх штабах є відповідні спеціалісти. Повний перелік хабів можна знайти за посиланням

Будівництво чи ремонт?

У суспільстві тема житла для ВПО викликає резонанс і з цього приводу завжди тривають дискусії. Одним з питань є: “що краще – відремонтувати стару будівлю чи збудувати нову?”

Віцепрем’єрка Ірина Верещук вважає, що ремонт гуртожитків для переселенців є ефективнішим вкладенням грошей, ніж будівництво модульних містечок.

За її словами, досвід експлуатації модульних містечок для ВПО показав наступне. По-перше, їх неможливо будувати швидко й у великих масштабах. У 25 побудованих модульних містечках проживає всього приблизно 5 тисяч переселенців, що є неспівмірним із загальною кількістю ВПО, які потребують тимчасового житла. По-друге, утримання модульних містечок є досить затратним для місцевих бюджетів.

Водночас в Україні є велика кількість обʼєктів типу гуртожитків. Їх можна було б відремонтувати чи переобладнати під тимчасове житло для переселенців.

“Це проста математика. На моє переконання, вигідніше вкладати ресурси в ремонт існуючих гуртожитків. У нас достатньо обʼєктів такого типу”, – резюмувала Ірина Верещук.

Проте гуртожитки бувають у різному стані, а деякі з них потребують значного ремонту.

Наприклад, раніше Луганська ОВА домовлялася із Центральноукраїнським національним технічним університетом на Кіровоградщині про можливість поселення людей до гуртожитків навчального закладу. Втім, як з’ясувалося, 9-поверхове приміщення потребує значного ремонту. Тож наразі тривають обговорення щодо вирішення цього питання з міністерствами, Європейським Банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

Активісти з Луганщини ставляться до цього скептично та своєю чергою вважають, що найкращим варіантом було б придбати квартири для переселенців, ніж зводити модульні містечка. На їхню думку, на купівлю житла можна витратити навіть менше грошей.

Читайте також: Ринок нерухомості на окупованій території: що пропонують на продаж та навіщо людям житло у зруйнованих містах