На Харківщині районний воєнком заробив на «ухилянтах» 11 мільйонів, - СБУ

На Харківщині районний воєнком заробив на «ухилянтах» 11 мільйонів, - СБУ

СБУ провела оперативні заходи у Києві, Одесі та Харківській області, в результаті яких затримала чотирьох військових чиновників, які «допомагали» ухилянтам уникнути призову і перетнути кордон.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За гроші посадовці пропонували військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Вартість таких «послуг» становила до $10 тис. США з однієї особи. Сума залежала від строків «вирішення питань» та фінансових можливостей «клієнтів».

Так, у Києві затримали начальника районного військкомату та голову однієї зі столичних військово-лікарських комісій, які продавали фальшиві меддовідки про наявність важких діагнозів.

На Харківщині затримали керівника районного військкомату, який «заробив» на потенційних призовниках більше ніж 11 млн грн. До незаконної діяльності він залучив трьох посадовців місцевої лікарні.

В Одесі кіберфахівці СБУ ліквідували корупційну схему, до організації якої причетний секретар місцевої військово-лікарської комісії. Разом зі столичною адвокаткою і двома спільниками вони налагодили збут фальсифікованих документів про непридатність до військової служби.

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва прокуратури.

Нагадаємо, На кордоні України з 24 лютого 2022 року затримали стільки чоловіків, скільки потрібно для формування п'яти бригад ЗСУ.