Данілов про вибори під час війни: "Щойно агітатори зайдуть в окопи — ми програємо"

Данілов про вибори під час війни: "Щойно агітатори зайдуть в окопи — ми програємо"

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що якщо Україна розпочне виборчу кампанію і проводитиме вибори під час війни, вона програє.

Про це він сказав "Сніданку 1+1".

"Я можу сказати: щойно агітатори зайдуть у окопи — ми програємо. Не може агітація бути в окопах, а наші люди перебувають в окопах. А завдання держави досить просте — забезпечити голосування кожного", — заявив Данілов.

Він підкреслив, що коли йдеться про кожного, то це стосується не лише захисників, але й біженців, які зараз перебувають за кордоном.

"Людям, які починають давати поради, треба розуміти, що треба жити у наших реаліях, а не в реаліях, де все добре, немає вибухів", — заявив Данілов.

Нагадаємо, 6 вересня Чехія заявила, що готова допомогти Україні провести парламентські та президентські вибори у 2024 році.

Президент України Зеленський казав, що голосування може відбуватися під час війни, але Україні потрібно змінити законодавство та залучити партнерів з ЄС і НАТО, які б допомогли з фінансуванням, спостерігачами і забезпеченням прозорості виборів, зокрема і на передовій.

Зеленський, відповідаючи на питання, чи він буде кандидатом, якщо вибори відбудуться у 2024 році, як це передбачено виборчим календарем, відповів: "Я не покидаю свою країну".

Заяві Зеленського передувала заява сенатора США від Республіканської партії Ліндсі Грема, який вважає, що наступного року в Україні мають відбутися вибори навіть попри війну.

У травні президент ПАРЄ Тіні Koкс заявив, що Україна має провести чесні вибори, оскільки "це її зобов'язання".

28 липня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. Він додав, що ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану".