Дуда прогнозує трагічні наслідки, якщо Польща і Україна "розійдуться"

Дуда прогнозує трагічні наслідки, якщо Польща і Україна "розійдуться"

Президент Польщі Анджей Дуда прогнозує, що якщо Варшава та Київ "розійдуться", то наслідки "можуть бути трагічними".

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню Super Express.

Дуда зізнався, що його здивувало те, що президент України Володимир Зеленський підняв питання двосторонніх відносин на Генасамблеї ООН.

"Маю визнати, що мене засмутив той факт, що двосторонні суперечки були винесені на публічний форум у присутності 200 країн", - додав він.

Водночас Дуда зазначив, що "у політиці важко говорити про дружбу", але вони із Зеленським мали "дуже хороші стосунки, вище середнього добрі та інтимні".

"Я сподіваюся, що вони залишиться такими, принаймні з мого боку. У цій суперечці багато емоцій, і я намагаюся зрозуміти Володимира Зеленського. Сподіваюся, він теж розуміє нашу ситуацію. Якщо ні, то дуже погано", - сказав він.

Дуда побоюється, що у Польщі можуть посилитися антиукраїнські настрої, на яких гратимуть політики.

"Я боюся, що так і буде. Тому мене, в тому числі дуже стурбували слова Зеленського. У Польщі багато хто почувався ображеним. Поляки, як органи державної влади, так і звичайні люди, багато пожертвували заради допомоги Україні. Багато хто навіть ризикував життям. Їхали в Україну, привезли допомогу. Деякі навіть на передову. Не кажучи вже про мільйони людей, які віддали свої будинки та квартири нашим українським гостям. Я думаю, що сьогодні багато хто з них відчуває цю ситуацію дуже сильно", - сказав Дуда.

Він додав, що "намагається списати на емоції" слова Зеленського.

"Не забуваймо, що на Зеленського чиниться величезний тиск. Відправляє людей на фронт, часто на смерть. Адже там щодня гинуть люди. Це не так, що опозиція і критичний погляд на владу зникають під час війни", - сказав Дуда.

Він зазначив, що і польські політики і українські "повинні контролювати свої емоції". "Бо давайте пам’ятати, хто найбільше виграє, якщо Польща та Україна розійдуться. Наслідки можуть бути трагічними", - додав Дуда.

Нагадаємо, під час своєї промови на сесії Генасамблеї ООН Зеленський торкнувся питання ембарго українського зерна в східних країнах ЄС: "Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Дуда 19 вересня у Нью-Йорку на брифінгу прокоментував зернове питання, порівнявши Україну "з потопаючим, який може втопити рятівника". 

22 вересня Дуда заявляв, що готовий говорити з президентом України Володимиром Зеленським як друг, щоб вирішити складні ситуації між їхніми країнами на тлі суперечки щодо імпорту зерна.

21 вересня міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський і його польський колега Роберт Телус домовилися знайти рішення зернової кризи, яке врахує інтереси обох країн.