Контакти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги для жителів Луганщини

Контакти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги для жителів Луганщини

Минулого року понад 14 тисяч жителів Луганщини отримали соціально-психологічну допомогу від мобільних бригад: чому зверталися найчастіше?

За даними Національної поліції України, протягом 2021 року кількість звернень щодо домашнього насильства зросла на 56%. Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства також помітили ріст запитів: минулого року жителі Луганщини отримали 14 052 консультацій, з них 15,5% усіх запитів стосувалося дітей.

З якими запитами найчастіше звертаються за допомогою? Майже половина наданих консультацій стосувалася домашнього насильства, а кожен п’ятий клієнт звертався за психологічною підтримкою. Інші поширені теми — насильство поза сім’єю, пандемія та булінг.

«За останній рік відчутно побільшало звернень щодо психологічного насильства, і на це впливає багато факторів. З одного боку, люди стали більш обізнані на цю тему. Якщо раніше переважно звертались з приводу фізичного насильства, то зараз люди розпізнають проблеми у стосунках заздалегідь. З’являється розуміння, що миритися з образами та приниженнями не можна. З іншого боку, на ріст психологічного насильства впливають пандемія та погіршення економічної ситуації», — ділиться керівник мобільної бригади Станиці Луганської Дмитро Білько.

Поширеною темою звернень вже другий рік поспіль залишаються наслідки Covid-19. За словами Дмитра, люди, котрі складно перенесли захворювання, часто скаржаться на тривожність і страх, поганий сон, апатію, депресивні стани, однак за психологічної підтримки їм вдається відновитися.

Побільшало звернень від дітей, зокрема підліткового віку. Переважно вони стосуються особистих проблем — у родині, в школі, з однолітками.

«Причини ми бачимо у тому, що молоде покоління намагається більше розібратися у собі та не відкладає вирішення проблем на потім, тож це позитивний тренд. Також ми помітили, що дівчатам подобається наша психологиня Юлія. А знайти психолога, котрому ти дійсно довіряєш і відкриваєшся, це вже половина успіху», — додає Дмитро.

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги — це спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Кожна така бригада — це команда практичних психологів та соціальних працівників, що надають екстрену та планову допомогу постраждалим (дорослим та дітям) шляхом телефонних або відеоконсультацій, а також виїздів до постраждалих на власному немаркованому авто.

Мобільні бригади — це «швидка допомога» у випадках домашнього та гендерно зумовленого насильства. Вони виявляють факт насильства, здійснюють кризове та екстрене втручання у випадку насильства, надають психологічну допомогу, складають план заходів щодо безпеки постраждалих, проводять заходи із соціальної та реабілітаційної підтримки постраждалих, інформують про визначені законом права та послуги, які можуть отримати постраждалі, проводять інформаційно-просвітницьку діяльність, та за необхідності здійснюють перенаправлення до інших фахівців.

За потреби робота мобільної бригади з клієнтом та його родиною не обмежуються однією консультацією: соціальний супровід можливий до трьох місяців. Отримати допомогу мобільних бригад можна безоплатно та конфіденційно.
Вам або вашим близьким потрібна допомога? Звертайтеся до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за телефонами, вказаними нижче.

Хочете дізнатися більше про діяльність мобільних бригад, особливості домашнього насильства та поради щодо гармонійних стосунків у родині? Підписуйтеся на сторінку мобільних бригад у Facebook: https://www.facebook.com/mobileteams.healthright

Діяльність мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей забезпечує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки уряду Сполучених Штатів Америки в рамках проєкту «Комплексний підхід до вирішення гендерно зумовленого насильства та насильства проти хлопців, дівчат, чоловіків та жінок у східних регіонах України».
 

комунікаційна менеджерка МБФ "Українська фундація громадського здоров'я"
Єлизавета Шкредова