Лікарям з Луганської області щомісяця платитимуть частину від запланованої на рік вартості медпослуг

Дитяча лікарня в Сєвєродонецьку

1/12 частину коштів від запланованої на рік вартості медичних послуг отримуватимуть лікарі Луганщини у вигляді доплати. Про це повідомили на сайті Луганської ОВА.

Відповідні зміни на початку липня затвердив уряд України. Вони стосуються реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Так, медичні заклади, які уклали договори із НСЗУ, отримуватимуть кошти за фактично надані послуги та пролікованих пацієнтів. Тобто, якщо прийнято більше пацієнтів, то отримано більше коштів.
Стає обов’язковим подання звітів про медичні послуги, на їх основі та застосовується оплата від НСЗУ.

«Втім, Луганщина сьогодні окупована, тому потребує окремого підходу. І він врахований. Тому що медичні заклади, які станом на перший день звітного періоду розташовані в районі бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації, також фінансуватимуться. НСЗУ виплачуватиме фіксовану суму на рівні 1/12 від запланованої вартості медичних послуг за відповідним пакетом на поточний рік», - розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, це забезпечить стабільне фінансування таких лікарень і, відповідно, надання пацієнтам доступу до медичної допомоги. Значна більшість медперсоналу області виїхала до безпечних регіонів України. Деякі заклади повноцінно відновили свою діяльність. Інші працюють дистанційно. Вони продовжуватимуть отримувати стабільне фінансування у вигляді фіксованих виплат.

«Ще працюючи в Рубіжному, Сєвєродонецьку чи Лисичанську, за відсутності інтернету лікарі не могли сформувати електронні направлення або виписати електронні рецепти. Тобто, не було фіксованого обігу пацієнтів, що призводило до недооплати з боку держави. Як і зараз, коли наші медики тільки відновлюють доступ до електронної системи охорони здоров’я», - сказав Сергій Гайдай.

Перелік таких громад визначається наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Після виключення із цього переліку медичні заклади мають вести медичні записи. Через місяць після того, як відповідну територіальну громаду виключено із зазначеного переліку, розпочинається оплата за фактично надані послуги.