Найбільша кількість підприємців Луганщини відновила роботу на Київщині

Найбільша кількість підприємців Луганщини відновила роботу на Київщині

Більше половини підприємств Луганщини переміщено до Київської та Дніпропетровської областей.

Про це повідомляє Луганська ОДА.

Багато хто із них скористався перевагами державної програми релокації, яка діє з середини березня.

«Вже 117 бізнес-осередків Луганщини перереєструвалися в безпечних регіонах країни. Із них 34 перемістили потужності у рамках програми релокації. Багато хто переїхав самотужки, 83 таких підприємства вже відновили діяльність. Але долучитися до державної підтримки і отримати компенсацію вони можуть і сьогодні», – акцентував начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він зазначив, що найбільша кількість підприємців Луганщини відновили роботу в Київській (30 %) та Дніпропетровській (22 %) областях.

У переважній більшості це підприємства легкої (швейне виробництво), хімічної промисловості (виробництво пластмас, хімічних речовин), машинобудування (виробництво гірничошахтного обладнання, устаткування для виготовлення паперу, комп’ютерів і периферійних пристроїв), будівельної, сільськогосподарської, транспортної, деревообробної галузей, охорони здоров’я, освіти та торгівлі.

«Важливо, що більшість із них евакуювала і зберегла трудові колективи. Держава допомагає їм із пошуком житла і виробничих приміщень. На вакантні місця наші переміщені підприємства також намагаються взяти переселенців – допомогти вижити», – додав Гайдай.

22 % бізнесів перемістили свої виробничі потужності до західних областей – Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької.

Гайдай повідомив, що ці підприємства вже розпочали господарську діяльність у сферах комп’ютерного програмування, розробки програмного забезпечення, інжинірингу, геології та геодезії, виробництва електророзподільної апаратури, електроенергії, технічного обслуговування транспортних засобів, охорони здоров’я.

До Хмельницької, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Полтавської та Вінницької областей переїхали 20 % представників бізнесу. Вони виробляють пластмасові листи (камери, шини, профілі), неметалеві мінеральні вироби, меблі із ДСП та дерева, машини для сільського лісового господарства та здійснюють господарську діяльність в транспортній, будівельній галузях й торгівлі.

6 % бізнесових структур Луганщини розташувались на півдні та півночі країни. Це підприємства будівельної, машинобудівної та транспортної галузей.

Як повідомлялося, ТОВ «Сервісний центр РМ» відновило діяльність у Львові. Рубіжанська панчішна мануфактура відновлює виробництво у Львові.

Дмитро та Марія Косілкини – виробники дитячого одягу торгівельної марки «Be easy та Larox» з Лисичанську - тепер працюють в Дніпрі.

Фото ЛОВЦА