Розбираємо чергову "сенсацію" про дитячий "терористичний" табір під Сєвєродонецьком

Розбираємо чергову "сенсацію" про дитячий "терористичний" табір під Сєвєродонецьком

В окупаційних змі нещодавно «прогриміла» чергова «сенсація». За їхньою версією, так звані спецслужби самопроголошеної «лнр» виявили місцезнаходження табору "Лісова казка", де нібито інструктори ЗСУ та іноземних країн навчали дітей веденню диверсійної діяльності. На майже 7-хвилинному відео окупанти демонструють «залишки іноземного озброєння» та «терористичний» табір.

У своїх фантазіях окупанти навіть дійшли висновків, що така підготовка відбувалася за програмою міністерства освіти України. Дітей навчали по зразках НАТО. Вікова група - з 12 до 18 років. У відео ворожа військова каже, що нещодавно затримали коригувальницю вогню і вона нібито проходила підготовку саме в цьому таборі.

Проте складається враження, що саме свою так звану роботу з дітьми росіяни описали в пропагандистському сюжеті. Бо саме з окупованої частини України та безпосередньо Луганщини підлітків постійно вивозять то до кадирова у Чечню, то на якесь міфічне оздоровлення, з якого чомусь потім діти не повертаються назад.

«Сєвєродонецьк онлайн» звернувся за коментарем до керівника Луганської ОДА Сергія Гайдая, щоб по пунктах розібратися, чому продемонстроване відео не відповідає дійсності.

«В тому ідіотському ролику йдеться мова про дитячий табір, який розташований в Пурдівці. І там вони показують якісь космічно страшні речі про те, що там дітей навчали вбивати і так далі. По-перше. Я можу з усією відповідальністю, впевнено сказати, що дітей і цьому закладі – а це старий радянський заклад – не було більше 10 років. Можливо, навіть більше. Це маячня повна», - каже Сергій Гайдай.

Щодо «іноземного» озброєння, то тут також є питання.

«По-друге, вони показують тубуси від всяких там «Javelin». «NLAW» і так далі – якщо б в нас на початок війни на Луганщині були «Javelin» та «NLAW» - то вони б зараз не стояли десь біля Кремінної. І не просувалися далі на початку війни. Саме в перші місяці війни в нас не було взагалі нічого на Луганському напрямку. Навіть банальних гранатометів радянського взірця – і те не вистачало», - розповідає очільник області.

До того ж, не слід забувати, скільки дітей росіяни вивезли з Луганщини. І чи не є ці «сенсації» саме проєкцією своєї ж діяльності?

література

«По-третє, росіяни намагаються все, що вони роблять, проектувати на всіх своїх опонентів та ворогів. От вони говорять про те, що ми підготували нібито дітей до вбивств. Але б я хотів їм нагадати про юнармію. Це саме там готують вбивць і готують дітей ще з підліткового та дитячого віку ненавидіти Україну, українське і все, що пов’язано з нашою країною. Наші організації дитячі були патріотичного характеру, а не військового. До прикладу, та сама «Джура». Це патріотичне виховання, а не військове», - запевнив Сергій Гайдай.

Джура

А ось, нащо дітей відвозять до кадирова – це відкрите наразі питання. У рамках реалізації федеральної програми «Підлітки росії» до Чеченської Республіки прибули 200 важких підлітків із різних суб'єктів росії, а також з «лднр», які перебувають на обліку у відповідних органах.

«В нас були дані про те, що підлітків вивозили з інтернатів. Це діти-сироти, або ті, кого залишили батьки чи їх забрали з родин, бо батьки соціально не відповідальні. Також є дані, що дітей вивозили на лікування якесь або оздоровлення. Але щось ми не бачимо, щоб вони поверталися. І мені навіть в особисті повідомлення пишуть іноді мами з окупованої частини Луганщини . Кажуть, що по школах збирають дітей для медичного якогось огляду. Щось таке. Але вони не ходять, бо знають, що десь в сусідньому селі чи сусідній школі були ситуації, коли дітей так оглядали, а потім відправляли на оздоровлення. А потім вони не поверталися. Що відбувається, чому не повертаються діти – ніхто не знає. Звісно, що батьки переймаються, переживають, тому вони і не віддають дітей», - каже Сергій Гайдай.

Звісно, після деокупації Луганщини ще доведеться зіткнутися зі страшними цифрами щодо зниклих людей, а особливо дітей. Як повідомлялося раніше, станом на 12 жовтня 2022 року у відомчій базі ГУНП в Луганській області в активному розшуку перебуває 1 188 осіб, серед яких 44 неповнолітніх.