Окупанти масово вивозять українських дітей з ТОТ, - Єльська школа громадського здоров’я

Окупанти масово вивозять українських дітей з ТОТ, - Єльська школа громадського здоров’я

Федеральний уряд росії управляє широкомасштабною, систематичною мережею таборів та інших закладів, яка утримувала щонайменше 6 тис. дітей з України в межах окупованого росією Криму та материкової росії протягом останнього року.

Про це йдеться в дослідженні Єльської школи громадського здоров’я.

Ролі, які відіграли 43 заклади, були ідентифіковані, а місцезнаходження закладів згодом перевірили під час складання цього звіту.

Додаткові дані, проаналізовані Лабораторією гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я, свідчать про те, що загальна кількість закладів та дітей, які утримуються, ймовірно, значно вища, ніж можна повідомити в цей час. Тривають подальші слідчі дії.

«Ці заклади, схоже, служать цілій низці цілей, включаючи те, що Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я називає «перевихованням», намаганням зробити дітей більш проросійськими в їхніх особистих і політичних поглядах. Деякі з цих закладів знаходяться в Сибіру і вздовж далекосхідного тихоокеанського узбережжя росії», - йдеться у звіті.

У цій системі фігурують чотири категорії дітей:

  1. діти, які мають батьків або явну сімейну опіку;
  2. діти, яких росія вважає сиротами;
  3. діти, які перебували під опікою державних установ України до вторгнення в лютому 2022 року (часто через важкі фізичні або психічні вади);
  4. діти, чия опіка є неявною або невизначеною через обставини воєнного часу, спричинені повномасштабним вторгненням росії в Україну в лютому 2022 року.

Дітей із явним статусом опіки, що був наданий до вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, у першу чергу спрямовують у табори перевиховання та подібні заклади. Як ті, хто вважається сиротами, так і ті, хто був під опікою державних установ, здебільшого стають об'єктами депортації на територію росії для всиновлення та/або влаштування у прийомну сім'ю. Багато дітей, вивезених в табори, відправляються за згодою батьків на узгоджену тривалість днів або тижнів і повертаються батькам, як було заплановано спочатку. У цих таборах місяцями утримували інших дітей, у тому числі сотні дітей, статус яких невідомий.

«На момент цього звіту не зрозуміло, чи були вони повернуті їхнім сім'ям. Цей звіт ідентифікував два табори, де запланована дата повернення дітей була відкладена на тижні. У двох інших ідентифікованих таборах повернення дітей було відкладено на невизначений термін», - йдеться у звіті.

Приблизно в 10% таборів, ідентифікованих Лабораторією гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я, повернення дітей в Україну нібито призупинили. У двох таборах, «Артек» і «Медвежонок», повернення дітей було припинено на невизначений термін, за словами батьків. «Медвежонок» – один з найбільших ідентифікованих таборів, у якому в певний момент перебувало щонайменше 300 дітей з України. Тамтешні чиновники спочатку сказали батькам дітей, що діти повернуться в кінці літа, але пізніше скасували дату повернення. Сотні дітей з України щонайменше з двох інших таборів, «Лучистий» та «Орльонок», утримувалися або утримуються після запланованої дати повернення.

Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я не змогла визначити, скільки з цих дітей возз'єдналися зі своїми батьками. Батьки також розповіли, що не можуть отримати інформацію про статус або місцезнаходження своєї дитини після того, як її повернення було призупинено. Невідомо, скільки українських дітей наразі утримує росія і скільки їх відпустили до їхніх родин.

Відокремлення дітей від батьків на невизначений термін, задокументоване в цьому звіті, навіть якщо спочатку була отримана початкова згода на їх тимчасове переселення під час збройного конфлікту, може бути порушенням Конвенції про права дитини. Деякі з передбачуваних дій Федерального уряду росії та його довірених осіб, детально описаних у цьому звіті, такі як невиправдане прискорення всиновлення та виховання дітей з України під час поточної надзвичайної ситуації, у деяких випадках можуть бути потенційним військовим злочином та злочином проти людяності.

Нагадаємо, понад 715 тисяч дітей за 9 місяців війни окупанти «евакуювали» та депортували до росії з тимчасово окупованих територій України. За яким принципом обирають дітей, куди відвозять та чому деяких повертають, йдеться в аналітичному дослідженні “Інституту стратегігчних досліджень і безпеки” та “Східної Правозахисної групи”.

Фото: "Спротив"