Російський чорноморський флот тікає з Криму, це історичне досягнення, — Зеленський

Російський чорноморський флот тікає з Криму, це історичне досягнення, — Зеленський

Російський військовий флот не здатен перебувати у західній частині Чорного моря і поступово тікає з Криму. 

Про це заявив президент Володимир Зеленський в онлайн-промові на відкритті парламентського саміту Кримська платформа у Чехії.

Він нагадав, що "для багатьох у світі ситуація у Криму була аргументом, що повна деокупація нашої території недосяжна. Російська присутність у Чорному морі і флот рф створювали ілюзію, що домінування росії у чорному морі ніби-то нездоланне". 

Зеленський вважає, що "зараз ілюзії тануть". 

"Російський військовий флот не здатен перебувати у західній частині Чорного моря і поступово тікає з Криму. Це історичне досягнення. Нещодавно російський керівник був змушений заявити про створення нової бази Чорноморського флоту, вірніше, його залишків, на окупованій території Грузії. Максимально далеко від українських ракет і дронів. Але ми їх усюди дістанемо", - заявив Зеленський.

Він додав, що станом на зараз ЗСУ ще не досягли повного вогневого контролю над Кримом та прилеглими водами, "але це буде, це питання часу".

Нагадаємо, українська розвідка разом з військово-морськими силами і СБУ провела низку операцій у Криму, українські бійці неодноразово висаджувалися на півострові.

24 серпня стало відомо, що у Криму висадився особовий склад ГУР, відбувся бій за участю плавальних засобів та авіації. Біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут були чутні вибухи. Головне управління розвідки з взаємодією з військово-морським флотом провели спецоперацію.

Згодом стало відомо, що розвідники пошкодили чотири швидкохідні катери та знищили щонайменше 30 росіян.

У ніч на 14 вересня знищена російська ППО "Тріумф", 4 жовтня розвідники висадилися в окупованому Криму цієї ночі, стався жорстокий бій, втрати є з обох боків.

Крім того, Служба безпеки України разом з Військово-морськими силами ЗСУ атакували носій крилатих ракет "Буян" і корабель "Павел Державин" завдяки експериментальному озброєнню морських дронів.