Росія відкрила третій фронт у битві за Авдіївку, прорвавши укріплення 2014 року, — Bild

Росія відкрила третій фронт у битві за Авдіївку, прорвавши укріплення 2014 року, — BILD

Вже два місяці російські війська намагаються взяти місто Авдіївка, що неподалік Донецька, зараз вони відкрили "третій фронт".

Про це пише Bild з посиланням на війскового експерта Юліана Ріпке.

Він зазначає, що раніше росіяни наступали з південного заходу від села Водяне та з північного заходу на село Степове, намагаючись створити котел та оточити українське угруповання.

"Тепер вони відкрили третій фронт у битві за Авдіївку. ЗС рф наступають з південного сходу з боку Донецька безпосередньо на місто, а не в обхід, як раніше. На новому напрямку російські війська прорвали укріплену українську оборону, яка трималася ще з 2014 року", - зазначає Ріпке.

Видання зробило актуальну карту і позначило окуповані з 2014 року території темно-червоною фарбою, а окуповані після лютого 2022 року — світло-червоною.

Як зазначає Ріпке, поки що складно оцінити, наскільки успішні російські атаки на новому напрямку. Йдеться про просування як мінімум на 0,5 км.

У звіті Генштабу ЗСУ на ранок 22 листопада йдеться про те, що у зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” на Авдіївському напрямку російські війська не полишають спроб оточити Авдіївку.

"Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новобахмутівки, Авдіївки, Сєверного та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 13 атак", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, 10 жовтня армія рф розпочала масштабний наступ на Авдіївку на Донеччині із застосуванням танків, броньованої техніки, авіації і артилерії. Але він не приніс результату, окупанти були розбиті.

За даними Bild, у перші атаки пішли колони із понад 100 одиниць техніки: танки, БТР, БМП, вантажівки. Вони потрапили під вогонь артилерії та ПТУР та були відкинуті, вбито понад 200 російських солдатів, втрачено понад 60 танків і БТР.

За оцінками експертів втрати перших днів наступу росіян під Авдіївкою навіть більші, ніж ті, які зазнала російська армія в боях минулого року та під Вугледаром у березні цього року, зазначають українські чиновники та аналітики.

NYT писав, що битва за Авдіївку стала чи не найдорожчою для росії у війні в Україні. Українська артилерія знищувала російські бронетехнічні колони на підступах до міста, а озброєні вибухівкою безпілотники збивали піхоту, яка висаджувалася з техніки та просувалась пішки.

8 листопада речник 110 окремої механізованої бригади Антон Коцуконь повідомляв, що російська армія взяла Авдіївку в напівоточенні з трьох боків.