На Донбасі на двох напрямках росіяни пішли у масований наступ з авіацією і бронетехнікою

На Донбасі на двох напрямках росіяни пішли у масований наступ з авіацією і бронетехнікою

Два дні тому російська армія розпочала масовані наступальні дії за підтримки бронетехніки на Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський.

За його словами, армія рф активно застосовує авіацію і керовані авіабомби.

"За дві доби – 19 авіаударів. Навала триває. Наші воїни стійко тримають оборону. Вчора відбито 42 атаки противника східніше Новобахмутівки, південніше Сєверного та Тоненького і в районах Авдіївки, Первомайського та Невельського. Позавчора на авдіївському напрямку відбито 49 атак і знищено 11 російських танків та 15 інших бронемашин. Поблизу Авдіївки окупанти намагаються йти вперед як на півночі, так і на півдні", - зазначив він.

Тарнавський повідомив, що активний ворог і в районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки, де минулої доби ЗСУ відбили 14 атак.

Нагадаємо, 22 листопада Bild писав, що вже два місяці російські війська намагаються взяти місто Авдіївка, що неподалік Донецька, зараз вони відкрили "третій фронт": наступають з південного сходу з боку Донецька безпосередньо на місто, а не в обхід, як раніше. На новому напрямку російські війська прорвали укріплену українську оборону, яка трималася ще з 2014 року.

Битва за Авдіївку: що відомо

10 жовтня армія рф розпочала масштабний наступ на Авдіївку на Донеччині із застосуванням танків, броньованої техніки, авіації і артилерії. Але він не приніс результату, окупанти були розбиті.

За даними Bild, у перші атаки пішли колони із понад 100 одиниць техніки: танки, БТР, БМП, вантажівки. Вони потрапили під вогонь артилерії та ПТУР та були відкинуті, вбито понад 200 російських солдатів, втрачено понад 60 танків і БТР.

За оцінками експертів втрати перших днів наступу росіян під Авдіївкою навіть більші, ніж ті, які зазнала російська армія в боях минулого року та під Вугледаром у березні цього року, зазначають українські чиновники та аналітики.

NYT писав, що битва за Авдіївку стала чи не найдорожчою для росії у війні в Україні. Українська артилерія знищувала російські бронетехнічні колони на підступах до міста, а озброєні вибухівкою безпілотники збивали піхоту, яка висаджувалася з техніки та просувалась пішки.

8 листопада речник 110 окремої механізованої бригади Антон Коцуконь повідомляв, що російська армія взяла Авдіївку в напівоточенні з трьох боків.