Зеленський пропонує Німеччині перераховувати гроші на підтримку біженців-українців у бюджет України

Зеленський пропонує Німеччині перераховувати гроші на підтримку біженців-українців у бюджет України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що фінансова допомога Німеччини буде для України більш актуальною, якщо буде перерахована саме в бюджет України. 

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Він відповів на питання, про те, що у Німеччині дискутують, чи слід німецькому уряду підтримувати владу України у тому, що потрібно скорочувати соцдопомогу чоловікам призовного віку, і щоб цими грошима, які будуть заощаджені, підтримувати Україну.

Зеленський відповів, що це дуже узагальнене рішення, оскільки потребує урахування багатьох деталей.

"Є люди, які виїхали з різних причин і мали законодавчі причини та законодавчі можливості виїхати, – пояснив президент.

Він також додав, що це має бути рішення щодо соціальної допомоги українцям має бути виключено рішенням Німеччини. "Ми б хотіли, щоб люди, які виїхали поза законом України, які мобілізаційного віку, були в Україні", – наголосив Зеленський.

Він додав, що не всі ці люди повинні бути на фронті. “У нас велика армія. Це питання справедливості. Вони повинні сплачувати податки”, – пояснив Зеленський, нагадуючи, що ці податки йдуть на підтримку армії та військових, які наразі захищають незалежність України.

“Якщо уряд хоче допомагати українцям, то є такий момент: наприклад, якась людина виїхала і перебуває закордоном і отримує підтримку від Німеччини. І ми дякуємо за те, що ви підтримуєте наших громадян. Але буває так, що ця людина отримує підтримку і від вас, і від нас. Ну, так буває. Я зараз не про наших українців у Німеччині. Я вам узагальнюю це. І тому я завжди говорив, що для нас набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, даючи гроші в бюджет України, а потім Україна вже б перерозподіляла ці гроші в залежності, де знаходиться ця людина", - відповів Зеленський.

Нагадаємо, німецьке видання WELT, цитуючи міністра оборони України Рустема Умєрова, написало, що Україна хоче у 2024 році призвати на військову службу чоловіків, які проживають за кордоном. Згодом пресслужба Міноборони України заявляла, що Умєрова не так зрозуміли.

Згодом низка країн, у том числі і Німеччина висловилися про те, що не видаватимуть Україні українських громадян – чоловіків-біженців призовного віку.

Пізніше радник голови ОП Сергій Лещенко в інтерв'ю швейцарському ЗМІ висловився про те, що європейські країни мають зупинити допомогу українським біженцям, щоб вони повернулися додому. 

Видання Politico з посиланням на неназваних європейських дипломатів повідомило, що Україна веде переговори з ЄС щодо встановлення нових правил для того, щоб сприяти поверненню більшої кількості українських біженців у 2025 році.

Водночас у Євросоюзі заявили, що за потреби готові продовжити тимчасовий захист українців після березня 2025 року.