Генсек ООН попередив про високий ризик ядерної війни: "Годинник Судного Дня цокає голосно"

Генсек ООН попередив про високий ризик ядерної війни: "Годинник Судного Дня цокає голосно"

Генсек ООН Антоніу Гуттеріш заявив, що "геополітична напруженість і недовіра підвищили ризик ядерної війни до найвищої точки за десятиліття".

Його промова опублікована на сайті ООН, у ній Гуттеріш підкреслив, що "годинник Судного Дня цокає досить голосно, щоб усі почули".

"Людство не може пережити продовження Оппенгеймера", - наголосив він.

Гуттеріш нагадав, що "деякі заяви підняли перспективу розв’язування ядерного пекла".

Ядерна зброя — це найруйнівніша зброя з будь-коли винайдених, здатна знищити все живе на землі. Сьогодні ця зброя зростає в потужності, дальності та непомітності. Випадковий запуск - це одна помилка, один прорахунок, одна необдумана дія. І зрештою все людство заплатить ціну. Ніколи не можна вести ядерну війну, тому що ядерну війну неможливо виграти", - наголосив він.

Генсек ООН вважає, що для зниження загрози необхідне роззброєння і ліквідація ядерної зброї, а також виконання шести пунктів:

Перше — нам потрібен діалог. 

"Держави, що володіють ядерною зброєю, повинні відновити спільну роботу з розробки заходів прозорості та зміцнення довіри для запобігання будь-якому використанню ядерної зброї. Це має включати заходи, спрямовані на встановлення зв’язку між ядерною зброєю та новими технологіями та областями", - наголосив Гуттеріш.

Друге — треба припинити бряцання ядерною зброєю.

"Погрози застосування ядерної зброї в будь-якій якості є неприйнятними", - підкреслив він.

По-третє, держави, які володіють ядерною зброєю, повинні знову підтвердити мораторій на ядерні випробування.

"Це означає взяти на себе зобов’язання уникати будь-яких дій, які могли б підірвати Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, набрання чинності якого має бути пріоритетом", - заявив Генсек ООН.

Четверте — зобов'язання щодо роззброєння мають стати діями.

"Держави, які володіють ядерною зброєю згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, повинні підтвердити свою відданість цьому Договору та зобов’язанням, які вони взяли як держави-учасниці", - сказав Гуттеріш.

П’яте — нам потрібен спільний договір першого використання.

"Держави, які володіють ядерною зброєю, повинні терміново погодитися, що жодна з них не буде першою використовувати ядерну зброю. Власне кажучи, ніхто не повинен використовувати їх ні за яких обставин", - підкреслив він.

І шосте — нам потрібні скорочення ядерної зброї.

"Це скорочення має відбуватися під керівництвом власників найбільших ядерних арсеналів, Сполучених Штатів і російської федерації, які повинні знайти спосіб повернутися за стіл переговорів", - підкреслив Гуттєріш.  

Нагадаємо, 13 березня російський диктатор володимир путін заявив, що рф готова до ядерної війни.

Неодноразово ядерні погрози лунали і від заступника голови ради безпеки росії Дмитра Медведєва, який пригрозив США і країнам Європи ядерною війною, якщо рф повернуть до визнаних кордонів 1991 року.