"У кожної людини є своя цитринка". Сєвєродонецька співачка Omelta про магазин своїх прикрас

"У кожної людини є своя цитринка". Сєвєродонецька співачка Omelta про магазин своїх прикрас

Ми знаємо сєвєродончанку Omelta як співачку. У 2022 році вона випустила дебютний альбом під назвою “2022”. Цього року презентувала трек “Вгору і вниз”. Він — про її особистий біль, переживання та емоційні гойдалки. А нещодавно Omelta втілила іншу мрію – відкрила онлайн-магазинчик прикрас власного виробництва «Цитринка». На своє 25-річчя у травні дівчина створила банку «На мрію». І зібрані кошти також допомогли стати на шлях власної справи.

Про новий етап життя, історію назви «Цитринка», ексклюзивність прикрас та індивідуальність кожної жінки ми говоримо сьогодні з Omelta.

 - Ми завжди говорили з вами про музику. А сьогодні вже про власну справу. Вас можна привітати з новим етапом життя?

 - Так, можна сказати, що це новий етап. По факту я все життя займаюсь рукоділлям, з дитинства. Що це тільки не було – і мехенді, і макраме, і вишивання, і бісероплетіння, багато різних напрямків. Але перед цим етапом в мене була довга історія з роботами, які я постійно міняла. У квітні я вчергове звільнилася та зрозуміла, що не можу повернутись на найману працю. Я достатньо швидко все схоплюю, можу розвиватися у різних напрямках, але я зрозуміла, що не хочу робити це для когось. Час починати робити щось для себе. Все склалося воєдино і я дуже рада цьому.

Також цьому рішенню передувала велика психологічна робота. У той момент я пішла до психотерапевта, тому що хотіла вирішити для себе питання з роботою та творчістю. Мені дуже це допомогло. Бо я ніби й була готова до нового етапу, але була потрібна підтримка людини, яка допоможе все розкласти по поличках. Так сталося, що я зупинилася на виготовленні прикрас, які до того робила. Мені настільки подобався процес створення, що з часом всі мої подруги почали ходити у них. І я зрозуміла, що, напевно, настав час їх продавати та перетворити це на бізнес (сміється - ред.).

Тільки створена перша серія підвісок, висихає

Тільки створена перша серія підвісок, висихає

 - Ви відкрили на свій день народження банку «На мрію». Чи можна сказати, що стартанули з донатів?

 - У травні мені виповнилося 25 років. І я подумала, що, можливо, хтось з оточення захоче привітати та відкрила банку «На мрію». На той момент я ще не знала, на яку саме, але це мало бути пов’язано або з музикою, або зі своєю справою. Я назбирала близько 1,5 тис. грн і це частково покрило мої початкові витрати, бо створення прикрас – це не настільки затратно, як інші бізнеси. Звісно, що грошей треба було набагато більше для відкриття справи, але донати стали вагомою часткою.

 - Ви кажете, що не знали – на яку саме мрію. А які ще варіанти були?

 - Якщо чесно, інших варіантів і не було. Хоча ні. Думала також про курси, адже мала змогу виступити лінійною продюсеркою на зйомках. Зараз займаюсь цим на фрілансі, але виходить, що прикраси перемогли.

 - У яких напрямках працюєте, що створюєте?

 - Зараз працюю в двох напрямках - це створення прикрас з бісеру та кераміки. З бісером я знайома з дитинства, це не нове для мене. Але зараз стараюся адаптувати його під свої потреби, у популярний нині традиційний стиль йти не хочу.

Чокери-силянки у процесі

Чокери-силянки у процесі


Другий напрям – кераміка. У 2023 році я працювала у майстерні ліпки з глини. Там я познайомилася з глиною, керамікою, дізналася, як це все працює, і мені дуже сподобалось.Тому що мій перший досвід був досить дивний, на той момент я взагалі не розуміла, що таке глина, спробувала себе на гончарному колі й методику ліпки, але не зачепило. Після цього досвіду довгий час я навіть не думала в сторону кераміки.

Але під час роботи в майстерні я відвідувала там уроки. Фахівчині, які викладали там, максимально зрозуміло доносили інформацію та надихнули на створення чогось свого. Я зрозуміла, що моє - не гончарний метод, а саме ліплення. Воно настільки варіативне, що ти можеш робити абсолютно все: прикраси, посуд, вази, статуетки, свічники. У мене вийшло створити перший виріб вже на першому занятті й це була тарілка-подарунок, якою досі користуються.

тарілочка

Тарілка-подарунок

Процес роботи з глиною дуже захоплює. Це купа відчуттів. Це не просто зліпити підвіску та льопнути туди малюнок. Готовий керамічний виріб складається з багатьох етапів. Ти створюєш форму, вона висихає, потім зачищається, потім перший випал, потім розмальовка, другий випал. І тільки тоді щось виходить. Але на кожному з етапів може щось статися.

Тому другий напрям – підвіски з глини, порцеляни. Також зараз почала робити підставки для аксесуарів. Але через відключення світла є складнощі, тому що один випал триває від 8 годин.

Підставки для прикрас

 Підставки для прикрас

 - А розкажіть про такі тонкощі процесу…

 - Саме прикраси створюю я, але також мені допомагає майстриня, яка зараз відкриває свою майстерню в Києві. Вона повноцінно займається керамікою, розбирається в процесах та створює дуже класний посуд. Також саме вона ставить вироби на випали, тому що має спеціальну піч, для якої треба дуже багато електроенергії. В умовах сьогодення це достатньо важко. Та й кераміка – річ непередбачувана, маєш бути готовою до сюрпризів.

Розпис після першого випалу (спроби нового дизайну)

 Розпис після першого випалу (спроби нового дизайну)
 

 - Як можна зрозуміти, ваші прикраси – у єдиному екземплярі?

 - Взагалі в цьому і є моя ідея, що кожна людина унікальна. І хочеться, щоб прикраса також була ексклюзивною. Є різна методика роботи з глиною. Може бути готова форма - ти заливаєш глину, вони виходять однакові. У мене інша історія. Я роблю всі підвіски вручну. У мене немає готової форми, я сама її створюю, сама розмальовую. Є варіант того, що наноситься готовий малюнок. Але я створюю його самостійно, тому неможливо, щоб дизайни повторювались.

Надалі з керамікою хочу продовжувати рухатись у цьому напрямі, наприклад, не повторювати серії, щоб людина купила та була впевнена в тому, що у неї це єдиний екземпляр.

прикраси

 Прикраси

 - А якщо буде запит на те, що вже було?

 - Думала над цим. Ну, якщо прям багато запитів, можливо, зроблю повтор, але все одно воно не буде таке саме.

 - Чим надихаєтеся у створенні прикрас?

 - Досліджую ринок, дивлюся, що роблять конкуренти. Насправді людей, які займаються виробництвом прикрас, досить багато. Є певні форми, які зараз дуже популярні, ось та ж пташка, всі в них ходять, багато брендів їх роблять. Та сама історія з об’ємними сердечками. Але я не хочу таке повторювати. Так, це ручна робота, але є бренди, які їх штампують.
Також шукаю різні референси, або ж можу мати власні ідеї. Буває у процесі так, що ти йдеш з однією ідеєю, а у процесі все змінюється. От я так пробувала створити літерки нещодавно, але з 6 вижило 3.

Брак, не дожило до першого випалу

 Брак, не дожило до першого випалу

 - Як народилася така цікава назва?

 - Назва «Цитринка» виникла через декілька факторів. Перше – я хотіла придумати назву на літеру Ц, навіть не знаю чому. По-друге, почала шукати прикольні незаїжджені українські слова та цитринка - одне з них. Ну, і третє - з дитинства обожнюю лимони та цитруси. То ж по факту цитринка – це лимон. Ідея назви – бути яскравою, підкреслити особистість. У кожної людини є своя цитринка - своя божевільна штука у хорошому сенсі. Хочеться, щоб прикраси була відображенням оцієї індивідуальності, унікальності кожної людини.

Вироби

 Вироби

 - Замислювалися, хто ваша цільова аудиторія?

 - Я вже працюю над поняттям цільової аудиторії. По-перше – це жінки. Я надихаюся багатьма. Вік – десь від 18 до 45, але багато чого залежить від самосприйняття жінки, її самопозиціонування. У мені є знайома італійка Стефанія - їй 75 років. Але ніколи не даси їй цього віку, тому що вона дуже стильна, жвава, яскрава. Вона - дівчина! І таку жінку я могла б уявити в прикрасах з tsytrynka_shop.

прикраси

 Прикраси

 - Ви якийсь час жили в Італії. Не думали про ринки Європи?

 - Так, думала про це, з часом спробую міжнародні доставки. Але трошки пізніше, тому що зараз хочеться закріпитися на українському ринку.

 - На яких платформах працюєте? Наразі вся творча СММ-складова – це ж ваших рук справа?

 - Наразі вся складова - моїх рук справа (сміється - ред.). А якщо серйозно - так, наразі працюю в Інстаграмі та тік-тоці. Тік-ток – лотерея, відео там може залетіти, а може й ні. В інстаграмі створюю ріллзи, історії. Взагалі ведення сторінки - постійна робота з форматами, підходами.
Зараз я на шляху створення своєї ідентичності саме у цьому напрямку. Багато чого подобається, багато чого хочеться зробити. Через те шлях трохи розмивається, але наразі прагну яскравого мінімалізму.

У моєму оточенні багато майстринь, які займаються своєю справою. Одна подруга створює картини з сухоцвітів, друга – кераміку, третя - свічки. На початку ти все робиш сам – і творець, і СММ, і продавець на маркеті, і менеджер по відправках, і команда для брейншторму. І це дуже захопливий процес.

Фото з першого маркету

Фото з першого маркету
 

Здається, що це ж мрія, і що все буде складатись легко та класно. Але є інший бік. Якщо хочеш створювати своє та не працювати на когось - не завжди є стабільність. І це породжує думки, що може не вийти. Але треба не здаватися! Бо я розумію, наскільки я не хочу повертатися до роботи на інших.

 - А яка кінцева мрія у тому бізнес-плані на аркуші блокнота? Офлайн-магазин? Мережа?

 - Важко зараз відповісти на це питання. Якраз я ще на шляху, у процесі, обдумую можливі сценарії. Але є декілька варіантів, як все може скластися. Наразі це онлайн-магазин точно, хочу більше замовлень і розвитку. А надалі - розширюватися, вшир і у висоту.

Фото з першого маркету

Фото з першого маркету
 

 - Музика лишається у вашому житті?

 - Так, звісно,  музика залишається. Зараз також виступаю, буквально нещодавно відкривала презентацію книги авторки з Кропивницького, якій усього 18 років. Вона вже у цьому віці випустила 4 книги. Я була дуже вражена її талантом, це дуже круто!

Пісні продовжую писати, але поки не випускаю.