“Вилучають разом з речами та меблями”: Лисогор про “націоналізацію” житла на ТОТ

“Вилучають разом з речами та меблями”: Лисогор про “націоналізацію” житла на ТОТ

За перше півріччя 2024 року Луганська обласна прокуратура відкрила 225 кримінальних проваджень за фактом порушення права власності на тимчасово окупованій території. 

Про це під час зустрічі з представником Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Ноель Калхун розповів очільник Луганщини Артем Лисогор, повідомляє Луганська ОВА.

За його словами, понад 22 тисячі об'єктів приватної власності, що розташовані на ТОТ, росіяни намагаються “націоналізувати”.

“Окупанти намагаються будь-яким чином “легалізувати” свою присутність на захоплених територіях: змінюють етнічний склад населення, примусово видають документи рф, конфісковують житло українців, прикриваючи це ухваленням “законів” та “націоналізацією”, - пояснив начальник ЛОВА.

Він нагадав, що окупаційна влада у березні ухвалила ”закон” “Про особливості виявлення, використання та визнання права муніципальної власності муніципальних утворень на житлові приміщення, що мають ознаки безгосподарської діяльності”. Його загарбники використовують як юридичну підставу вилучення житла українців з приватної власності.

Щоб підтвердити право власності на житло, необхідно особисто з документом, що посвідчує особу, російського зразка звернутися до відповідних органів.

“При цьому, нагадую, на ТОТ дуже складно зі зв'язком, а тому провести повноцінну інформаційну кампанію росіяни не в змозі. Також вони не розподілили населені пункти між так званими муніципалітетами, а тому люди просто не розуміють куди їм потрібно їхати”, - наголосив Артем Лисогор.

Очільник Луганщини розповів про випадки, коли помешкання українців, які змогли евакуюватися на підконтрольні території, окупаційна влада "вилучила разом з особистими речами, технікою та меблями". Зокрема, з відповідним зверненням до облдержадміністрації звернулася мешканка окупованого з 2014 року Лутугиного.

На зустрічі стало відомо, що представники ООН готові долучитися до збору даних про факти порушення права власності луганчан.

Нагадаємо, за інформацією очільника Сєвєродонецької РДА Романа Власенка, з березня 2024 року окупаційна влада “націоналізувала” приблизно три сотні квартир та будинків на території Сєвєродонецького району.