“Презентована версія виглядає ще гірше”: нардеп розкритикував зміни до наказу МОН щодо “дистанційки”

“Презентована версія виглядає ще гірше”: нардеп розкритикував зміни до наказу МОН щодо “дистанційки”

Оновлена редакція Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні, передбаченого наказом Міністерства освіти й науки України Nº850, не усуває недоліки попереднього варіанту. Усі спірні положення перенесли як зміни до інших наказів міністерства.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат України Павло Сушко.

Він зазначив, що 26 липня взяв участь у першому засіданні робочої групи з питань удосконалення зазначеного Порядку.

Нардеп нагадав, що через супротив представників органів влади та місцевого самоврядування, батьків та вчительської спільноти, цей наказ у міністерстві мали доопрацювати з урахуванням наданих зауважень.

“Однак та версія, яка була презентована робочій групі, виглядає ще гірше. Наявні недоліки не усунено, а просто всі спірні положення перенесено у якості змін до інших наказів МОНу”, - розповів Сушко.

Зокрема, за його словами, обласні військові адміністрації наділяють повноваженнями, яких у них немає за законом: “щодо вирішення за дітей і батьків, де їм навчатися, щодо закриття шкіл, щодо переведення учнів з одного закладу освіти до іншого”.

“Жоден голова військової адміністрації не буде брати на себе повноваження, яких у нього немає за законом. Це пряме порушення Конституції”, - наголосив нардеп.

“Якщо раніше була дискримінація щодо доступу до дистанційної освіти тільки дітей-ВПО, то у запропонованій версії висуваються додаткові вимоги до всіх дітей в залежності від того, чи проживають вони фактично за місцем своєї реєстрації”, - додав він.

Також залишили норму щодо обмеження доступу до повноцінної української освіти дітей, які вимушено проживають за кордоном. Незрозумілою, на думку нардепа, є позиція щодо організації патронажу для дітей, які проживають на ТОТ.

“У такій редакції, коли підзаконні акти не узгодженні ні з законами, ні з Конституцією, працювати та виконуватися вони не будуть. Практично усі учасники наголошували, що накази МОНу потребують доопрацювання, а окремі пункти взагалі виключення, оскільки суперечать Конституції та чинному законодавству. До наступного засідання готую свої зауваження”, - заявив Сушко.

Нагадаємо,згідно наказу МОН № 850 діти-ВПО втрачають можливість дистанційно навчатись у школах своїх громад, а натомість повинні будуть здобувати освіту за новим місцем проживання. Своєю чергою учні, які проживають в окупації, зможуть продовжувати навчання в українських школах виключно за індивідуальною формою.

На сайті Кабміну зареєстрували електронну петицію щодо скасування наказу. За дві доби вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Коментуючи наказ, у МОН заявили, що дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією. У Мінреінтеграції додали, що наказ МОН щодо загальної середньої освіти допрацюють, враховуючи потреби учнів на ТОТ.

Водночас парламентська ТСК виступила за збереження права дітей-ВПО на вибір форми навчання.