Держдеп про зустріч путіна і Кім Чен Ина: "Збирався відновити Російську імперію, а тепер благає про допомогу"

Держдеп про зустріч путіна і Кім Чен Ина: "Збирався відновити Російську імперію, а тепер благає про допомогу"

Держдеп США прокоментував зустріч російського диктатора володимира путіна і керівника КНДР Кім Чен Ина, яка відбулася 13 вересня.

Речник Держдепу США Метью Міллер зазначив, що зустріч викликає занепокоєння і говорить про контекст, якою війна в Україні є для рф.

"Я б сказав, що це викликає занепокоєння, коли ви бачите, як росіяни говорять про співпрацю з Північною Кореєю щодо програм, які порушуватимуть резолюції Ради Безпеки ООН, за які проголосувала сама росія", - сказав він.

Міллер додав, що США ще не бачили повного прояву цієї зустрічі або того, якими будуть повні результати.

"Але коли ви бачите, як Кім Чен Ин обіцяє надати повну, беззастережну підтримку так званої "священної боротьби" росії за захист своїх інтересів безпеки, що, звичайно, не те, що вона робить на війни в Україні, це, звичайно, викликає занепокоєння. Схоже, буде посилена співпраця і, ймовірно, військові передачі – як ми говорили деякий час", - сказав він.

Окремо він описав, як виглядає ідея рф і прохання про надання Північною Кореєю зброї.

"Півтора року тому володимир путін розпочав цю війну, думаючи, що він збирається відновити славу Російської імперії, зазнавши невдачі у всіх своїх максималістських, імперіалістичних цілях, а тепер через півтора року, втративши десятки тисяч російських солдатів і витративши мільярди і мільярди доларів, він благає про допомогу Кім Чен Ина. Отже, це щось говорить про загальний контекст того, як ця війна йде для росії. І стосовно того, якими можуть бути будь-які результати", - сказав Міллер.

Нагадаємо, 5 вересня американські чиновники попереджали, що Кім Чен Ин планує відвідати росію, щоб зустрітися з путіним і обговорити можливість постачання рф додаткової зброї для її війни в Україні та іншої військової співпраці.

За даними США, в обмін на зброю Кім хоче, щоб росія надала Північній Кореї передові технології для супутників і атомних підводних човнів, а також продовольчу допомогу.

Американські аналітики вважають, що північнокорейська зброя допоможе рф продовжити війну на виснаження в Україні, а також дозволить її воєнної промисловості наздогнати обсяги виробництва.

12 вересня Кім Чен Ин приїхав поїздом у Владивосток, а 13 вересня зустрівся з путіним на космодромі "Восточный". Він висловив рішучу підтримку війні рф проти України, сказавши путіну, що "росія вийде переможцем у боротьбі за покарання сил зла". У Кремлі підтвердили, що під час зустрічі обговорювалося військове співробітництво.