Польща допускає зниження підтримки України, Дуда порівняв її з "потопаючим"

Польща допускає зниження підтримки України, Дуда порівняв її з "потопаючим"

Польща допускає зниження підтримки України на тлі зернової кризи між державами.

Про це заявив міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк, повідомляє PAP.

Він зазначив, що підтримка України Польщею залежить від суспільної думки.

"Ми хотіли б і надалі підтримувати Україну, але – щоб це було можливо – ми повинні мати підтримку польського народу в цьому питанні. Тому, якщо не буде підтримки з боку польського народу, нам буде важко продовжувати підтримувати Україну так, як ми це робили дотепер", – заявив Шинковський вель Сенк.

"Дії України не справляють на нас враження… але вони справляють певне враження на польську громадську думку. Це видно з опитувань, з рівня суспільної підтримки подальшої допомоги Україні. І це шкодить самій Україні", – додав він.

Шинковський вель Сенк зазначив, що Україна, як країна "з дуже розвиненим аграрним сектором, повинна усвідомлювати, що для вступу до Європейського Союзу вона повинна виконати низку конкретних умов". 

"Україна повинна буде виконати всі умови, і українське сільське господарство може, звичайно, мати доступ до європейських ринків, але не таким чином, щоб це загрожувало польським фермерам", – сказав він.

Дуда порівняв Україну з потопельником, Зеленський сказав, що з зерна роблять трилер

Президент Польщі Анджей Дуда в Нью-Йорку на брифінгу прокоментував зернове питання.

"Ми маємо трохи справу з потопельником. Кожен, хто хоч раз брав участь у порятунку потопельника, знає, що потопаючий надзвичайно небезпечний, що він може затягнути на глибину. Він має неймовірну силу через особистий страх, вплив адреналіну, а можливо, "просто втопити рятівника. Кажуть, що потопаючий хапається за соломинку, а насправді за все, що можна", – сказав Дуда.

Він зазначив, що не зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським у Нью-Йорку через  затримку в графіку виступів лідерів на Генеральній асамблеї ООН.

Зеленський у своєму виступі на сесії Генасамблеї згадав про зернову кризу.

"Ми запустили тимчасовий експортний коридор у Чорному морі. Ми працюємо над збереженням сухопутних маршрутів. Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора", - заявив Зеленський.

Нагадаємо, 13 вересня міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив, що якщо українське зерно не буде заблоковано, "Польща не погодиться на вступ України до ЄС".

12 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна звернеться в арбітраж Світової організації торгівлі через зернове ембарго Польщі. 

Також нагадаємо, що 15 квітня Польща обмежила експорт через свою територію (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Польські політики заявляли, що фермери потерпають і зазнають збитків через дешеве зерно і сільськогосподарську продукцію з України.

До рішення Польщі доєдналися Угорщина, Словаччина та Болгарія. Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам цих країн, зазначаючи, що ембарго накладається лише на кілька зернових та олійних культур з України. 15 вересня ембарго має бути зняте, але Польща, Словаччина і Угорщина відмовилися від цього і продовжили заборону на ввіз продукції з України.

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС