На відновлення комунальної інфраструктури Луганщини необхідно більше 7 мільярдів гривень

На відновлення  інфраструктури Луганської області необхідно більше 7 мільярдів гривень

За попередніми даними, на відновлення комунальної інфраструктури Луганської області необхідно більше 7 мільярдів гривень

Про це «Сєвєродонецьк. онлайн» розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Луганської ОВЦА Віталій Сурай.

«Ми підраховували за метрами, трубами, коли ще там знаходилися комунальні та аварійні служби. Важко назвати цифру, вона дуже приблизна. Але приблизно на інфраструктуру – газ, електроенергія, вода – станом на травень потрібно було близько 7 мільярдів гривень. Це без опалення. Порахувати точно можна буде, коли зайдемо назад на територію», - розповів Сурай.

Він додав, що залучатимуть допомогу донорів.

«Залучатимемо допомогу донорів. Це нереальні інвестиції. Область таких немає. Формулюємо чітку заявку, що нам потрібне. Буде повна експертиза, що можна відновити централізовано. Паралельно забезпечуючи централізацію, забезпечуватимемо людям базові послуги», – зазначив Сурай.

За його словами, відновлення та початок опалювального сезону на Луганщині залежатиме від багатьох чинників. Проте обласна адміністрація вже контактує з органами місцевого самоврядування.

«Головне, щоби була можливість повернутися на територію. Це дозволить аварійним та технічним службам мобілізувати зусилля всіх комунальних підприємств та розпочати роботу із забезпечення систем життєдіяльності. Усі отримали завдання сформулювати бачення та сформувати запит щодо забезпечення систем. Зрозуміло, що зараз ми вже повністю не володіємо даними щодо ситуації в містах області», - повідомив Сурай.

Одне з основних завдань – відновлення електропостачання. В області є сильні ушкодження. Із травня вже неможливо було відновити лінії.

«Коли ще була нагода, енергетики намагалися відновлювати пошкодження. Роблять – стоїть 40 хвилин і знову попадання. Наразі зробити електроенергію неможливо. Та влада, що зараз там, також не зможе. Хоча вони мають схеми міст», - вважає директор департаменту ЖКГ.

Водопостачання також навряд чи можна буде відновити в найкоротший термін.

«Перше – незрозуміло остаточно, що з насосами. Друге – незрозуміло, що із магістралями. Третє – куди цю воду давати. Заливати до житлового фонду на всі поверхи неможливо. Ми розглядаємо питання капітальної модульної установки, яка даватиме питну воду, щоб централізовано люди могли набирати воду. Робимо запит зараз на всі громади. Питання відновлення централізованого водопостачання це не знімає. Але у нас є і такий варіант», – повідомив Сурай.

Газопостачання у травні було припинено у Донецькій та Луганській областях, бо був несанкціонований відбір. Щодо газу зараз йдуть переговори з операторами.

«Щодо газу ми ведемо переговори з ТОВ «Укрпромгаз». Нам потрібно зробити певні маніпуляції, щоб область знову була із газом», - розповів комунальник.

З опаленням найскладніша ситуація.

«Це ємна праця, щоб відновити стабільну роботу. Розуміємо, що відновити в найкоротший термін не вдасться, навіть якщо ми будемо 1 вересня на нашій території. Перше – джерело тепла. Друге - магістралі, куди подавати, з якими втратами. Третє – об'єкти, хто прийматиме теплоносій. Тому ми зараз не маємо ілюзій, що можна буде відновити централізоване теплопостачання. Враховуючи житловий фонд у Сєвєродонецьку, враховуючи ті шалені руйнування, що є, зимувати в будинках, напевно, буде нереально. Багато будинків зруйновано. Багато без вікон. У деяких небезпечно. На якісь соціальні об'єкти будуть індивідуальні котельні. Вцілілі. Там, де можна зібрати людей та забезпечити перебування на постійній основі. З міжнародниками розглядаємо певну кількість буржуйок. Для того щоб забезпечити тепло», - повідомив Сурай.

У те, що окупанти зможуть щось поновити, Сурай не вірить.

«З огляду на ті території, що були захоплені раніше, те саме Щастя – щось робиться. Тобто якісь бюджети мають. Їм треба щось показувати. Якщо бути об'єктивними, вони просто роблять щось після розрухи, яку принесли. Це окозамилювання. Інакше не назву. Вони гадають, що це 14-й рік. Але це далеко не 14 рік. Як тільки розпочнеться контрнаступ, то вони і це покинуть. Просто зараз треба створити картинку», - наголосив директор Департаменту ЖКГ.

Як повідомлялося, російські окупанти намагаються відновити інфраструктуру Сєвєродонецька, але це неможливо через значні руйнування. Про це в эфірі "Телемарафону" розповів голова Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк.