Як Луганський український театр тримає свій фронт на Сумщині

Як Луганський український театр тримає свій фронт на Сумщині

В 2022 році Луганський обласний український музично-драматичний театр знову, як і в 2014 році, спіткала переселенська доля. Окупанти, розбивши вщент будівлю театру в Сєвєродонецьку, зруйнували нову історію колективу, яку вони будували 8 років.

Колектив певний час був розкиданий містами України і шукав нову домівку. Першими їх прихистили дніпряни. Але вже тоді керівник театру Сергій Дорофєєв казав, що театр шукає, де осісти остаточно до деокупації Луганщини.

Наприкінці липня стало відомо, що Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр переїхав до міста Суми. Відтоді вони ділять приміщення та сцену разом із Сумським національним академічним театром драми та музичної комедії ім. Щепкіна. В липні ж директор Луганського театру Сергій Дорофєєв очолив Сумський театр. А на його місце став Олександр Гришков. 

«Переїхав дуже гарний склад. Всього працює 72 людини в театрі, але частина робить це дистанційно. Саме на місці в Сумах 21 людина», - каже Гришков.

Олександр Гришков

Олександр Гришков

Сумський театр дуже підтримав луганчан та поділився всім, що мав.

«Це дуже корисно, коли 2 колективи працюють під одним дахом. Чомусь навчаємося ми в них, чомусь навчаються вони в нас. Творчий колектив не застоюється, а йде певна співпраця. В нас немає творчої конкуренції, всі молодці. Колектив дуже гарно прийняв нас», - розповідає новий директор театру.

В будівлі Сумського театру акторам надали приміщення. Вивезти з Сєвєродонецька, на жаль, нічого не вдалося. Але головне – це люди. Вони ж продовжують будувати нову історію театру.

«Нам дали свій куточок. Все в нас є. Тяжко, звісно. Бо нічого ж не вивезли. Немає ні техніки, ні реквізиту, ні костюмів, ні декорацій. Є тільки людський ресурс. Але нам не звикати, ми вже вдруге в такому становищі. Все добре, нема, чого жалітися», - певен Гришков.

fактори

Репетиція. Фото "Суспільне Суми"

Наразі колектив активно гастролює. Нещодавно повернувся з фестивалю «Схід-Захід» в Польщі, де їх дуже тепло приймали.

Сьогодні актори вирушають на гастролі до Черкас з виставою «Хто я?». Її поставив Станіслав Садаклієв, який є головним режисером Черкаського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка. Показ відбудеться 10 та 11 вересня.

Також театр планує відновити виставу «Саша, винеси сміття» Наталії Ворожбит. Показ відбудеться 24 вересня в Сумському театрі.

«До середини жовтня плануємо випустити спільний проєкт «Ромео та Джульєтта» в постановці Максима Булгакова. Також спілкуємося з німецькою стороною, щоб потрапити на гастролі до Німеччини з виставою «Хто я?» за п’єсою німецького драматурга Маріуса фон Маєнбурга», - розповів Гришков.

Головний режисер театру Максим Булгаков зараз захищає Україну в лавах ЗСУ і паралельно працює в театрі.

Максим Булгаков з колективом

Колективу і режисеру вдалося знайти механізм роботи.

«Він находить можливості. Але це дуже тяжко. Ми дуже за нього хвилюємося всі. Переживаємо. Але ж намагаємося працювати. Розуміємо, що в нього є один фронт, в нас – інший, це культурний. Наш театр розуміє, як ніхто, що війна почалася не 24 лютого 2022 року, а в 2014 році. В нас є свій фронт і ми повинні його тримати. Кожного разу, де б ми не виходили на сцену, ми завжди виходимо з прапором України і дякуємо нашим захисникам та захисницям за можливість творити», - каже Гришков.

театр з прпором

Сам Максим Булгаков вважає, що театр і війна – досить споріднені.

«Театр і все, що пов’язане з війною, воно досить споріднене. Я себе комфортно почуваю в іншому колі людей. Тому що все відбувається серед людей, характерів, персонажів», - каже головний режисер театру.

За його словами, всі фронти наразі важливі – і військовий, і культурний.

«В театрі ми даруємо прекрасне, а війна – це сьогодення, в будь-якому разі», - вважає він.

Втім, робота ускладнюється відстанню. Але якщо дійсно чогось прагнути – все вийде і знайдеться спосіб зв’язатися.

Максим Булгаков

«Все відбувається в ті моменти, коли є зв'язок. Все відбувалося, відбувається та, сподіваюся, буде відбуватися», - каже Булгаков.

На його думку, сумському глядачеві сподобалися вистави Луганського українського театру. Акторам вдалося приємно здивувати сумчан.

«Я вважаю, що сумський глядач прийняв наш театр. Відчувається, що глядач приємно здивований», - каже Булгаков.

Всі меседжі, які транслювали актори, донесені та зрозумілі глядачами.

«Інший простір, інша атмосфера, актори існують відповідно в цій атмосфері і в цьому просторі. Тому, може, навіть щось ще новеньке виникло під час показу вистави. Тобто ще час пройшов, все й акторами по-іншому сприймається, вони більш наповнені стали», - підкреслив головний режисер.

І якщо матеріальні ресурси залишилися у Сєвєродонецьку, то колектив об’єднався та прикладає всіх зусиль, щоб достойно тримати свій фронт.

театр на гастролях

«Вони не втрачають надію на повернення, вони вірять в ЗСУ, знають, що Луганська область буде деокупована. Ми на кожній виставі нагадуємо глядачам, що область окупована на разі майже вся, проте ми віримо в нашу армію. І що ми будемо працювати на своїй землі», - впевнений Гришков.