Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" другої половини серпня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" другої половини серпня

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Засновниця інтернет-магазину "Зефірка": "Хочеться повернутися додому саме у Сєвєродонецьк" 

зефіркаНаші люди: Власниця інтернет-магазину “Зефірка” Марина Братищенко вже вдруге розпочинає життя заново. Спочатку їй довелося залишити Луганськ, а згодом і Сєвєродонецьк, де жінка з родиною жила після 2014 року. Там вона відкрила швейну майстерню та створила свій бізнес. Спочатку вона шила дитячий текстиль, а згодом перейшла на одяг. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2023 року Марина втратила своє виробництво й знову вимушено переїхала спочатку до Закарпаття, потім до Києва. Зараз її чоловік боронить Україну від окупантів, а вона шукає можливості, щоб відновити свою справу. Вона розповіла про мрію відродити роботу майстерні у Києві, своє навчання та мрію повернутися додому.

День прапора. Синьо-жовтий символ нескореної Луганщини 

Важливо: Щорічно 23 серпня, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. З моменту повномасштабного вторгнення росії до України минулого року Луганщина втратила майже всю свою територію. Проте Силам оборони вдається втримувати невеличкий відсоток нашої землі, доєднуючи до нього нові звільнені населені пункти. Кожен з них политий кров’ю захисників. Кожен прапор, що вдалося підняти, є символом нескореності, віри та надії. Як і ті, що люди виносили на мітинги в окупації на Луганщині. Чи ті, що чекають свого часу в окупації. «Сєвєродонецьк онлайн» згадав моменти боротьби в окупації та підняття прапора на звільнених землях Луганщини разом з тими, хто поділився з редакцією своїми світлинами.

Сорокаметровий символ єдності. Історія сєвєродонецького прапора

прапорГордість Сєвєродонецька: Щорічно, починаючи з 2004 року, 23 серпня, в Україні святкують День прапора. Це — ознака нашої української ідентичності. Для Луганщини він, безперечно, ще й символ боротьби за волю. Особливо зараз, коли майже вся її територія окупована ворогом. Не всім відомо, що у Сєвєродонецьку був свій прапор-оберіг, сорокаметрове полотно якого об'єднувало громаду. Про історію його створення та важливість для нашого міста розповіла громадська діячка Олена Ніжельська.

День незалежності. Трансформація сприйняття свята луганчанами 

Важливо: Після 2014 року ставлення українців до Дня Незалежності зазнало трансформацій. Адже у мирні часи люди не так задумувалися про значення та ціну цього свята й сприймали його часто, як належне. До Дня Незалежності України "Сєвєродонецьк онлайн" зібрав думки стосовно цієї дати відомих людей Луганщини. Кожен з них розповів, що сьогодні вкладає в поняття «незалежність», чи можна вважати цей день святом і яку ціну нам ще доведеться заплатити.

Житло для переселенців: куди звертатися луганчанам для отримання допомоги 


Пояснюємо: Більшість жителів Луганської області наразі стали вимушеними переселенцями. Попри те, що регіон майже повністю окупований понад рік і люди вже “осіли” у різних областях України, у них з’являються питання щодо отримання гуманітарної, правової допомоги, проживання тощо. Наша редакція вирішила допомогти землякам та створити серію матеріалів щодо проблем ВПО та можливості їхнього вирішення. Сьогодні надаємо інформацію стосовно житла. Де можна безкоштовно тимчасово оселитися, де краще орендувати квартиру чи будинок, які громади можуть надати допомогу з розселенням – читайте в нашому матеріалі.

Співвласник "The Puzo Pub" Євген Карабанов про роботу у Києві: "Життя продовжується" 

Наші люди: Релокований сєвєродонецький ресторан "The Puzo Pub", який так любили містяни, ось вже близько року працює у Києві. Команда довго вирішувала, чи залишати стару назву, чи розпочати нову сторінку. Не менш ретельно обирала місто. У жовтні минулого року заклад відчинив свої двері для гостей і весь чай час працює, попри все. Як релокували бізнес, які звичні луганчанам страви можна побачити в меню та про плани на розширення нашим журналістам розповів один з власників "The Puzo Pub" Євген Карабанов.

“Моє життя буде прожито не просто так”: студентка з Лисичанська створила освітній проєкт 

Наші люди: Світлана Кулик — авторка освітнього проєкту “Про жіноче”. Дівчина родом з Лисичанська, але через широкомасштабне вторгнення росії до України вимушено переїхала в Рівне. Минулого року на 5 курсі Державного Закладу “Луганський державний медичний університет” їй прийшла ідея провести тренінги для жінок, щоб розповісти про самообстеження молочних залоз. Адже це найпоширеніше онкологічне захворювання серед них. Вона вже встигла провести свій перший тренінг. Крім цього, дівчину запросили виступити у Польщі на заході від Управління Верховного комісара ООН, де вона поінформувала про актуальність своєї роботи. Світлана розповіла про повномасштабне вторгнення, місію освітнього проєкту “Про жіноче”, свій перший тренінг та майбутні плани.

Захід вам не допоможе. Як росія розхитує світову спільноту 

Стоп росія: 82% респондентів опитування із 27 країн вважають, що війна в Україні — це великий або значний ризик для світу в цілому, а 61% - що це є загрозою безпосередньо для їхньої країни. Про це говорить соцопитування Ipsos. Такі настрої активно використовує росія, маніпулюючи фактами та налаштовуючи світову спільноту проти допомоги Україні. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував, чому країна-агресорка зосередила свої зусилля з пропаганди на теренах дружніх нам держав.

15000 квадратних метрів маскувальних сіток. "Сєвєродонецькі павучки в Ужгороді" святкують річницю роботи 

павучкиНаші люди: 15000 квадратних метрів маскувальних сіток. Такі досягнення Сєвєродонецьких павучків в Ужгороді за рік роботи. Про те, як починалася велика допомога армії у 2014-му році та як продовжується наразі вже в релокації, “Сєвєродонецьк онлайн” розповів волонтер Ігор Цвєтний.