Комітет Верховної Ради підтримав перейменування Сєвєродонецька: яку назву пропонують

Комітет Верховної Ради підтримав перейменування Сєвєродонецька

Сєвєродонецьк - у списку населених пунктів, які у Верховній Раді планують перейменувати найближчим часом.

Про це повідомив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозинський.

За його словами, у рамках деколонізації в Україні перейменують ще 7 міст і 44 села/селища. Серед них - два міста на Луганщині. Таке рішення прийняли члени Комітету на засіданні 3 квітня.

Зокрема, Сєвєродонецьк планують перейменувати у Сіверськодонецьк, а Первомайськ - у Сокологірськ.

“У 2023 році Верховна Рада прийняла закон про деколонізацію, де чітко визначила терміни: 6 місяців громади обговорюють, приймають рішення, передають на Верховну Раду. Далі з Українським інститутом національної пам’яті, Національною комісією (зі стандартів державної мови - ред.) ми готуємо рішення, голосуємо й очищуємо нашу країну, нашу карту від всього російського, радянського, імперського”, - нагадав нардеп.

Лозинський зауважив, що рішення Комітету не є остаточним етапом. Фінальне голосування відбудеться у залі парламенту, де пропозиції щодо перейменувань мають набрати не менше 226 голосів народних депутатів.

“Дуже важливим рішенням було перейменовувати населені пункти, які є окуповані...Зокрема - місто Сєвєродонецьк, яке було зросійщене...На превеликий жаль, не можемо ми зараз очікувати на обговорення у місцевій раді, серед жителів.  Але переконані, що ця пропозиція Національної комісії правильна, грамотна, і ми дерусифікуємо місто, яке настраждалося від російських окупантів”, - наголосив нардеп.

Він додав, що жителям перейменованих населених пунктів не потрібно буде нічого змінювати: всі документи залишаться чинними. А для юридичних осіб будь-які зміни документів з часом будуть безкоштовні.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

На виконання закону Національна комісія зі стандартів державної мови визначила перелік назв сіл, селищ і міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним і словотворчим нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов'язані з російською імперською політикою в Україні.

Відповідно до нього, ряд населених пунктів на Луганщині підлягають перейменуванню, зокрема - і Сєвєродонецьк. Місто рекомендували перейменувати на Сіверськодонецьк, Сіверськодонець або Сіверськодонецьке.

"Сєвєродонецьк онлайн" дізнавався думки посадовців та містян щодо перейменування міста.

Раніше на сайті вийшла стаття відомого краєзнавця, дослідника історії Сєверодонецька Сергія Каленюка під назвою "Топонімічна історія Сєверодонецька". У ній він пояснив, чому безпідставно вважати, що назва міста пішла від назви річки Сіверський Донець, та як вийшло, що назву міста записали без врахування особливостей української мови.

"Історія з назвою Сєверодонецька тягнеться від 1950 року. Вже давно немає Сталіна, Існує незалежна держава Україна з державною українською мовою. Існує український правопис, за яким назву слід писати Сєверодонецьк. І існують різні закони й нормативно-правові акти, які не співвідносяться між собою", - наголошував краєзнавець.