День міста без сєвєродончан. Як живе Сєвєродонецьк в окупації майже 2 роки

Фото "Сєвєродонецьк онлайн"

Цього року буде третя річниця, як сєвєродоначани не можуть відсвяткувати день свого міста та День хіміка вдома. У 2022 році у цей період у місті точилися інтенсивні бої. І ще була віра у те, що місто зможуть відстояти. Бої за Сєвєродонецьк тривали майже 4 місяці - з 28 лютого до 24 червня 2022 року. 26 травня 2022 року ворог дістався міста, почалися вуличні бої. 24 червня 2022 року українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сєверодонецька.

Наразі місто в окупації майже два роки. І як би не звітували російські пропагандисти, місцеві псевдожурналісти та блогери, які бувають у Сєвєродонецьку наїздами, що все відновлюється і відкривається, світлини та інформація звідти, якою ми володіємо, кажуть про інше. На фото та відео видно, що місто та його знакові будівлі залишаються у занедбаному стані. А деякі знищені назавжди. Як, наприклад, Льодовий палац. Звісно, в окупаційних каналах ми можемо бачити, що відкрили кілька шкіл, полагодили те, що не сильно зачепила війна, повставляли вікна там, де треба, й де не треба. Але навіть у лояльних до окупаційного режиму блогерів іноді проскакують справжні реалії.

«Сєвєродонецьк онлайн» розповідає, як живе місто в окупації і яким підходить до свого дня.

Як вмирає обличчя Сєвєродонецька

Для містян стало шоком, коли вони дізналися, що окупанти понівечили Льодовий палац.
Про його знищення тодішній очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив 9 червня 2022 року. За його словами “рашисти закидали Льодовий снарядами”.

Ютуб-канал mr sphynx опублікував відео звідти та датував зйомку 3 січня 2024 року.
На кадрах видно, що Льодовий палац спорту зруйнований майже повністю. Дах і трибуни обвалилися. Металоконструкції деформовані та заіржавіли. Уціліла лише частина цегляних стін та бетонних елементів.

Будівлю Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру у 2022 році знищив російський танк, просто розстріляв її впритул. Нещодавно нам надіслали світлини, де видно, що театр – візитівка міста – так і стоїть занедбаний.

театр

Травень 2024 року. Фото нам надіслали містяни

Зазначимо, що після деокупації Сєвєродонецька у 2014 році театр реставрували. Але окупантській владі, схоже, не до культури. Адже відремонтовану будівлю музичного училища, де проходили концерти Луганської обласної філармонії, окупанти також знищили. Іронічно виглядають руїни з російським прапором на вході. Після деокупації міста у 2014 році там давали концерти українські та світові музиканти, постійно приїздив австрійський диригент Курт Шмід.

філармонія

Травень 2024 року. Фото нам надіслали містяни

Окупанти ж поки радіють російському псевдороку в якихось незрозумілих приміщеннях. Концертів у наближеному до бойових дій місті не проводять. Хоча у 2014 році, навіть при загостренні ситуації на фронті, коли це було відчутно у Сєвєродонецьку, туди приїздили музичні та театральні колективи зі всієї України.

З освітою в окупантів теж не склалося. СНУ ім. Даля так і стоїть навіть без вікон. Славнозвісний виш виявився непотрібним окупаційній владі, адже у Луганську працює свій.

Гордість міста – Колегіум – також стоїть вже два роки у жахливому стані.

колегіум

Як і ремісниче училище.

exbkbot

Травень 2024 року. Світлини нам надіслали містяни.

 
Знищені вулиці 

На всіх світлинах окупанти намагаються демонструвати тільки вцілілі райони. Навіть фонтан біля «Імпульсу» вони намагалися знятитак, щоб не було видно згорілу будівлю підприємства та знищений Льодовий палац.

фонтан

Фонтан, весна 2024 року

Але, як би не їздили вулицями їхні «медійники» та не демонстрували відновлення та купу однотипних вікон одного розміру, неможливо проїхати повз вигорілих проспекту Хіміків, вулиць Партизанська, Сметаніна, шосе Будівників, Танкістів та інших.

травень 2024

Травень 2024 року. Світлини нам надіслали містяни

Навіть на бульварі Дружби народів – у серці міста – нічого не зроблено, окрім перемалювання у російський триколор напису «Я люблю Сєвєродонецьк».

Сєвєр

Травень 2024 року. Світлини нам надіслали містяни

Тож у Сєвєродонецьку можна знімати апокаліптичні відео та фото. Що, у принципі, і роблять росіяни. Так, російська «блогерка» Ангеліна Латипова приїхала на окуповану Луганщину з Москви. Її світлини потрощених міст Донбасу викликали ажіотаж у мережі. Проте потім коментарі до публікацій вимкнули.

блогерка

Ангеліна Латипова у Сєвєродонецьку

На жаль, навіть після деокупації міста ми не зможемо впізнати колись рідні вулиці.

Мародерство та «віджимання» житла

Протягом цих двох років окупанти не полишають спроб заволодіти житлом містян. Якщо речі та все дороге повиносили ще під час так званих ремонтів, то у власність житло намагаються забрати різними способами. То створюючи маневрові фонди, то публікуючи списки квартир з проханням власників з’явитися в окупованому місті, то ось тепер, за інформацією ЛОВА, окупаційна адміністрація Сєвєродонецька затвердила положення про порядок вскриття житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках за відсутності господаря або іншого законного власника.

“Раніше ці дії відбувалися хаотично та не були прописані у жодному з папірців. Днями колаборанти спробували узаконити вибиття дверей і подальше мародерство. Зокрема, вскриття цих приміщень має проводитись зі складанням акту у п’яти екземплярах”, - розповіли в обласній адміністрації. 

Про ремонти також було багато гнівних відгуків від містян.

З останнього - у мережі з’явилось чергове відео одного з таких ремонтів, датоване 11 травня 2024 року.

Жінка показала свій ремонт, який зробили у її квартирі за час відсутності.

За її словами, “ремонтники” встановили одинарні віконні рами замість подвійних, які стояли у квартирі до того. Під укосами залишили пустоту. А під встановлені віконні кутки можна просунути палець. Ручки на вікнах, додає жінка, “живуть своїм життям”.

В одній з кімнат у разі протягу вікно відчиняється. 

 Відсутність звичних благ 

У своїх блогах містяни, які вже встигли обжитися у росії, а то й купити там житло, зазвичай розповідають, як все добре. Проте трапляються оговорки.

То визнають, що у місті тихо й немає звичного руху. То проговорюються, що перукарні працюють лише до 15-00. То - що у місті неможливо відремонтувати авто без проблем. До того ж немає фахівців-медиків.

Всі як один підтверджують, що зв’язку та інтернету немає два роки. І це обурює навіть їх. З останніх новини – інтернет ніби з’явився, проте шалено дорогий. Дзвонити ж поки можна тільки на дротові телефони. Чи з таксофонів.

Ліси, що горять

Якщо, коли Луганщина переживала кілька лісових масштабних пожеж, то вся Україна надавала допомогу й всі про це говорили, то наразі окупанти, зіткнувшись з цією проблемою, вирішили просто мовчати. Проте у тих же блогерів трапляються повідомлення про це. 

“На виїзді з Сєвєродонецька горить суха трава та ліс”, - написав місцевий житель у квітні.

Квітень

Квітень 2024 року

На фото видно задимлення та палаючу трав'яну підстилку у сосновому лісі.

Пожежі поблизу Сєвєродонецька, зокрема - у районі Олександрівки, станом на 12-13 квітня також зафіксували супутникові знімки NASA FIRMS.

4 квітня Луганська ОВА повідомляла, що під Сєвєроднецьком упродовж кількох діб палав ліс.

У травні ситуація теж не поліпшилася.

«І потерпає громада від пожеж наразі. Не справляється окупаційна влада з їхнім гасінням, а може – й не ставить мету таку. Навколо Сєвєродонецька палають пожежі, що, безумовно, відображається на тих людях, які там залишаються», – повідомив керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк. 

Обрахована шкода після пожеж навколо Сєвєродонецька - у Пурдівці, Смоляниновому - склала 17 млрд грн.

Кажуть місцеві блогери й про те, що у місті останнім часом дуже гучно.

«Постійно чутно звуки стрільби. Навіть ППО сьогодні спрацьовувало кілька разів, кажуть, що нібито щось збили. Ніби як безпілотник, наскільки я розумію», - каже блогер.

На жаль, і цього року ми не стали ближчими до рідного міста. Проте надія на звільнення не згасає. І вже навіть зібране цибулиння тюльпанів для майбутньої алеї.

Читайте також: Як зараз виглядає окупований Сєвєродонецьк (ФОТО, ВІДЕО)