Новий президент Ірану заявив про готовність й надалі підтримувати росію, – ISW

Новий президент Ірану заявив про готовність й надалі підтримувати росію, – ISW

Новообраний президент Масуд Пезешкіан підтвердив незмінну готовність Ірану вступити у стратегічне партнерство з росією, підкресливши безперервність підтримки.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Пезешкіан розмовляв телефоном з президентом росії володимиром путіним 8 липня і, як повідомляється, озвучив готовність Ірану підписати угоду про всеосяжне стратегічне партнерство з росією на майбутньому саміті БРІКС у жовтні 2024 року.

путін своєю чергою підкреслив своє задоволення тісними російсько-іранськими відносинами й висловив готовність до «спільної роботи» в різних сферах.

«Очевидна готовність Пезешкіана продовжувати та розвивати стратегічне партнерство з росією узгоджується із зусиллями його попередника, Ебрагіма Раїсі, розширити двосторонню співпрацю шляхом постійних зустрічей з путіним та іншими російськими офіційними особами», – зазначили аналітики Інституту.

Раніше ISW оцінював, що президентство Пезешкіана навряд чи призведе до істотних змін в іранському режимі, оскільки верховний лідер Ірану Алі Хаменеї продовжуватиме диктувати цілі зовнішньої політики Ірану.

Нагадаємо, колишній президент Ірану Ібрагім Раїсі й міністр закордонних справ країни загинули в результаті аварії вертольота 19 травня.

Також повідомлялося, що Іран підтримує росію у війні проти України: продає безпілотники "Шахед" та допомагає з технологіями будівництва заводів для виробництва дронів.