Репараційні облігації можуть розблокувати $300 млрд для України, — Reuters

Репараційні облігації можуть розблокувати $300 млрд для України, — Reuters

Київ міг би залучити $300 млрд резервів російського центрального банку, які західні уряди заморозили на початку війни, продавши облігації, забезпечені майбутніми вимогами про відшкодування збитків.

Про це повідомляє Reuters.

Видання нагадує, що спроби конфіскувати заморожені активи росії просуваються повільно: юристи сперечаються, чи буде конфіскація законною, політики гадають, чи було б це розумно, хоча вони активно досліджують це питання, як повідомляє Financial Times.

“Випуск “репараційних облігацій” міг би уникнути цих проблем. Україна продасть цінні папери, які окупляться, якщо, і тільки якщо, вона отримає від росії репарації за шкоду, завдану війною. Відсоткові виплати також можуть згортатися і виплачуватися лише в тому випадку, якщо Київ отримає компенсацію. Власники облігацій не мали б договірних вимог щодо заморожених резервів кремля. Але з огляду на те, що росія навряд чи охоче заплатить, ці активи будуть найімовірнішим джерелом готівки для відшкодування збитків”, - йдеться у статті.

Reuters зазначає, що оскільки на резерви нараховуються відсотки, вони можуть бути використані для оплати як основної суми облігацій, так і купонів. Це відрізнятиметься від конфіскації, оскільки активи будуть передані лише у тому випадку, якщо законний механізм компенсації спочатку вирішить, що збитки заподіяно Україні.

Україна мала б реальний спосіб стягнути будь-які збитки, присуджені до вартості запасів. Тому вона може випустити репараційні облігації на суму до $300 млрд. Але Україна могла б отримати подібну суму лише в тому випадку, якщо Сполучені Штати, уряди ЄС та інші союзники захочуть купити цінні папери.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена "в принципі" вітає законопроект, який дозволить їй конфіскувати близько $300 млрд із заморожених російських активів, щоб допомогти оплатити реконструкцію України.

Конгрес ще не погодив виділення для України $61 млрд. Колишній радник з національної безпеки Джон Болтон заявив, що він вважає, що допомога Україні буде пов’язана з реформою імміграційної політики, щоб задовольнити вимоги республіканців і дозволити українському питанню пройти через обидві палати Конгресу.

Крім того, лідери ЄС схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ України у блок, але прем'єр Угорщини Віктор Орбан заблокував інше питання - виділення Україні 50 млрд євро на чотири роки.