Чи переживе Сєвєродонецьк зиму?

Інфраструктура зруйнована вщент

Україна вже почала активно готуватися по опалювального сезону, бо всі розуміють – зима буде важкою. Жителів навіть неокупованої Донеччини наразі евакуюють, бо подати теплоносій у міста неможливо. Та ж участь, за словами Віцепрем’єрки - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, чекає, скоріш за все, частину міст і сіл Запорізької, Херсонської, Харківської областей.

Луганська область на сьогодні окупована майже вся. Інфраструктуру територій, що не були захоплені до 2022 року і в яких велися активні бойові дії, за майже півроку активної фази бойових дій окупанти зруйнували вщент. 

У відновлення не вірять навіть окупанти

В те, що подати тепло, електроенергію та воду можливо, не вірять навіть самі загарбники. Про опалення вони взагалі мовчать, але навіть з електрикою величезні проблеми. А це значить, що обігрівачами користуватися не вийде.

«Енергосистема міста постраждала, можна сказати, на 95%. Тобто її практично нема. Згідно нашого плану, орієнтовні терміни - від 2 до 3 місяців для часткового забезпечення електропостачання. Про відновлення всього енергопостачання в найближчий термін мова не йде», - каже гендиректор ГУП «ЛНР» «Республіканська мережева компанія» Борис Рижилов.

зруйнована Луганщина


Керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай каже, що навіть якщо якимось дивом вийде дати електрику, обігрівачів вона не витримає і погорить.

«Десь можливо відсотків на 20-30% вони зможуть підняти електрику, але не більше, тому що якщо будуть піднімати потужність і подавати стільки, скільки необхідно електрики, то все погорить просто вщент», - каже Гайдай. 

В цілому, за його словами, обіцянки, які дають окупанти, не здійсненні.

«Вони розповідали, що вони все відновлять, все відбудують, все в них запрацює, на даному етапі нічого не відбувається взагалі. Вони розуміють, що вони не зможуть відновити інфраструктуру, тому що вони ї розстрілювали 4,5 місяці з усього озброєння, яке в них було. Зараз вже починає говорити гауляйтер Луганської області, що, до прикладу, Попасну немає сенсу відбудовувати. Повірте мені, далі будуть ще більш страшні заяви», - вважає Гайдай.

Він додав, що люди це бачать. Зараз частина містян повертається за своїми речами і роздумує, чи є можливість лишатися.

«Бачать,в яких умовах вони проживають і перспективи немає. І в опалювальний період вони не входять підготовленими. Вони збирають речі і знову виїжджають», - каже Гайдай.

зруйноване місто

На сьогодні можна стверджувати, що це дійсно так. Наприклад, дівчина, що нещодавно побувала у Сєвєродонецьку, теж вважає, що зимувати в місті буде нереально. Хоча в місті є вцілілі будинки.

«Повертатися є куди, але без комунікацій цього не зробиш. Світла, води, газу там найближчими місяцями точно не буде. Зимувати там буде неможливо», - вважає вона.

Сєвєродонецьк
Фото місцевої жительки

В свою чергу, керівник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк розповів в інтерв’ю «Сєвєродонецьк онлайн», що окупанти намагаються протягти лінії від Щастя, де запрацювала частково ТЕЦ.

«Частину якогось обладнання запустили. Намагаються підключитися таким чином. Але це таке штучне вирішення питання. Потужностей там немає, бо Сєвєродонецьк був підключений до єдиної мережі України. І повноцінне повернення електропостачання можливе лише після відновлення його підключення», - запевняє очільник міста.

Обіцянки про подачу тепла він назвав казочками.

«Яке можливо опалення, якщо обладнання ТЕЦ пошкоджене і досить суттєво? Його фактично немає, оскільки були влучання артилерії по котловому обладнанню, машинному залу, по підстанціях. Так, я знаю, що намагаються полагодити, розповідають, що все зроблять. Але все це більше схоже на казочки», - каже Стрюк. 

Про те, так звані маніпуляції та обіцянки дозволили окупантам інше – придумати спосіб вдиратися до квартир мешканців. Зокрема, про це йдеться у проєкті постанови «Про доступ у житло (житлове приміщення, житло) і інше володіння особи, власники яких відсутні". Робиться це нібито з метою врегулювання процесу відновлення багатоквартирних та індивідуальних (садибних) житлових будинків, а також соціальної інфраструктури адміністрацій міст та/або районів псевдореспубліки, пошкодженої внаслідок бойових дій.

Також це робиться під приводом підготовки до осінньо-зимового періоду, попередження виникнення критичних, аварійних та інших ситуацій на пошкоджених об'єктах, недопущення соціальної напруженості, організації робіт із закриття теплового контуру. 

 місто вщент 

Фото місцевої жительки

Що насправді очікує Луганщину взимку?

Якщо Луганщину вдасться деокупувати, то за попередніми даними, на відновлення комунальної інфраструктури області знадобиться більше 7 мільярдів гривень

«Ми підраховували за метрами, трубами, коли ще там знаходилися комунальні та аварійні служби. Важко назвати цифру, вона дуже приблизна. Але приблизно на інфраструктуру – газ, електроенергія, вода – станом на травень потрібно було близько 7 мільярдів гривень. Це без опалення. Порахувати точно можна буде, коли зайдемо назад на територію», - розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Луганської ОВЦА Віталій Сурай «Сєвєродонецьк онлайн»

Це буде можливо тільки, якщо вдасться залучити допомогу донорів, бо область таких грошей немає. Також буде необхідна повна експертиза того, що можна відновити централізовано.

За словами чиновника, відновлення та початок опалювального сезону на Луганщині залежатиме від багатьох чинників. Проте обласна адміністрація вже контактує з органами місцевого самоврядування.

«Головне, щоби була можливість повернутися на територію. Це дозволить аварійним та технічним службам мобілізувати зусилля всіх комунальних підприємств та розпочати роботу із забезпечення систем життєдіяльності. Усі отримали завдання сформулювати бачення та сформувати запит щодо забезпечення систем. Зрозуміло, що зараз ми вже повністю не володіємо даними щодо ситуації в містах області», - повідомив Сурай.

  зруйнований Сєвєродонецьк  

Одне з основних завдань – відновлення електропостачання. В області є сильні ушкодження. Із травня вже неможливо було відновити лінії.

Водопостачання також навряд чи можна буде відновити в найкоротший термін. Такої ж думки і окупанти.

«До відновлення енергопостачання і відновлення центрального водопостачання треба організувати підвіз води зі свердловин, що розташовані на заводі «Азот». Дебіт свердловин дозволяє це зробити…Виділяється автоцистерна на місто, її передадуть адміністрації Сєвєродонецька», - каже перший заступник міністра будівництва і ЖКГ «ЛНР» Станіслав Дупленко.

Але найскладніша ситуація - з опаленням.

«Це ємна праця, щоб відновити стабільну роботу. Розуміємо, що відновити в найкоротший термін не вдасться, навіть якщо ми будемо 1 вересня на нашій території. Перше – джерело тепла. Друге - магістралі, куди подавати, з якими втратами. Третє – об'єкти, хто прийматиме теплоносій. Тому ми зараз не маємо ілюзій, що можна буде відновити централізоване теплопостачання. Враховуючи житловий фонд у Сєвєродонецьку, враховуючи ті шалені руйнування, що є, зимувати в будинках, напевно, буде нереально. Багато будинків зруйновано. Багато без вікон. У деяких небезпечно. На якісь соціальні об'єкти будуть індивідуальні котельні. Вцілілі. Там, де можна зібрати людей та забезпечити перебування на постійній основі. З міжнародниками розглядаємо певну кількість буржуйок. Для того щоб забезпечити тепло», - повідомив Сурай.

руйнування

У те, що окупанти зможуть щось поновити, Сурай не вірить.

«З огляду на ті території, що були захоплені раніше, те саме Щастя – щось робиться. Тобто якісь бюджети мають. Їм треба щось показувати. Якщо бути об'єктивними, вони просто роблять щось після розрухи, яку принесли. Це окозамилювання. Інакше не назву. Вони гадають, що це 14-й рік. Але це далеко не 14 рік. Як тільки розпочнеться контрнаступ, то вони і це покинуть. Просто зараз треба створити картинку», - наголосив директор Департаменту ЖКГ.

Залишається обігріватися гуртом та всім, чим доведеться.

«На жаль, це тільки штучні якісь прилади обігріву в окремо визначених приміщеннях. Буржуйки, самоскладені пічки якісь. Оскільки два теплогенеруючих підприємства, які були в місті, вони зруйновані і потребують фактично повної перебудови», - каже Стрюк. 

Тому, якщо наразі в місті залишається до 10 тисяч людей, то взимку цей показник може зменшитися. Бо одне діло митися в "помивочних" влітку, а інше – виживати без елементарних благ в холодну пору.

Фото ЛОДА